Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: V Dolenjskem muzeju petdnevna likovna kolonija

Piše: STA

Čas objave:
16.06.2020 12:43

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je v ponedeljek začela petdnevna likovna kolonija 16. Novomeški likovni dnevi, katere se ob novem umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje sedem slovenskih umetnikov različnih generacij in poetik. Ustvarjena dela bodo predstavili na razstavi v Jakčevem domu. Odprli jo bodo v soboto, ob 20. uri.

novomeški-likovni-dnevi, novo-mesto
Novomeški likovni dnevi
Foto: MO Novo mesto

Novi umetniški vodja omenjene kolonije in črnomaljski slikar Robert Lozar je na današnji novinarski konferenci povedal, da se razstave udeležuje sedem akademskih slikarjev, ena slikarka je tudi grafičarka.

Letošnji udeleženci, kot je za to kolonijo običajno, predstavljajo različne slikarske pristope in različne ustvarjalne generacije. Usmeritev kolonije se ob novem umetniškem vodstvu ni bistveno spremenila, tujih in zamejskih avtorjev pa zaradi epidemije nanjo niso vabili.

16. Novomeški likovni dnevi 2020.png
16. Novomeški likovni dnevi 2020
Foto: Dolenjski muzej Novo mesto

Gosti letošnje kolonije so ljubljanska slikarka Nina Čelhar, ljubljanska slikarka in grafičarka Vesna Drnovšek, ljubljanski slikar Zdenko Huzjan, krški slikar Erik Mavrič, mariborski slikar Borut Popenko, v Ljubljani delujoči slikar Vlado Stjepić in ljubljanski slikar Borko Tepina. Huzjan se sicer kolonije ne udeležuje in zanjo slika doma.

Lozar je dodal, da udeležencem kolonije tudi tokrat niso predpisali teme ali motivov. Želijo le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča "kreativne iskre" in ustvarjalni dialog, je še dejal.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letos nabralo nekaj manj kot 120 likovnih izdelkov več kot sto likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija sicer pod okriljem Dolenjskega muzeja poteka 14. leto, ob lanski 15-letnici omenjene kolonije pa so pripravili veliko pregledno razstavo in izdali priložnostni katalog.

Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je sicer stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža.

Med letošnjo kolonijo bodo v petek ob 20. uri v Jakčevem domu pripravili pogovorni večer s sodelujočimi avtorji, Novomeščane pa do vključno petka vabijo k obisku kolonije in njenih avtorjev.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja preteklih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač. Strokovna sodelavka letošnje kolonije je kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj.

Umetniški vodja kolonije in slikar Robert Lozar o 16. Novomeških likovnih dnevih