408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

matjaž han Necenzurirano

Pri Hanu milijoni za turizem tudi za podjetja brez...

logar irgl Primoz Lavre Reporter.si

Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata ...

doncic dunn Ekipa24.si

V glavo! Dunn napadel Dončića, ta pa sodniku v ...

Josip Broz Tito in Jovanka Broz - kot bi gledali film Odkrito.si

Tito - Je res imel toliko žensk in toliko otrok?!

doncic goltes2 Ekipa24.si

V srce! Tako sta Anamaria in majhna Gabriela ...

Novice Brežice

V Brežicah stremijo k prireditvam brez odpadkov

Piše: STA

Čas objave:
18.04.2023 07:36

V Brežicah želijo na 14-dnevni osrednji poletni prireditvi Mestna promenada na podlagi lanskih izkušenj letos ločeno zbrati 90-odstotkov odpadkov. Poskusno bodo skušali to doseči že na junijski prireditvi Pozdrav poletju. Enak cilj bi radi sčasoma dosegli še na preostalih brežiških prireditvah, so povedali na novinarski konferenci.

Pri vseh prireditvah oživljanja mestnega jedra bodo stremeli k prireditvam s čim manj odpadki oz. brez odpadkov, je napovedala direktorica brežiškega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Katja Čanžar.

Ločeno zbrane odpadke bodo sicer po vsakem prireditvenem dnevu Mestne promenade stehtali. Količino tovrstnih odpadkov bo preverjalo društvo Ekologi brez meja, od izidov omenjenega zbiranja pa bo odvisno, ali se bodo v Brežicah prihodnje leto lahko pohvalili z nazivom prireditev brez odpadkov, je pojasnila.

Na prireditvenem prostoru bodo sicer postavili le koše za ločeno zbrane odpadke, običajne koše za mešane odpadke pa bodo prekrili s cvetjem, je dodala Čanžarjeva.

Predstavnica brežiškega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Anja Avšič je nadaljevala, da so prve ukrepe za čim manj odpadkov uvedli že na lanskih mestnih prireditvah. S temi želijo sicer poleg ekološkega ozaveščanja oživiti mestno jedro ter povezati lokalne ponudnike različnih storitev in izdelkov.


Letos se bodo osredotočili predvsem na prireditvena sklopa Pozdrav poletju in Mestna promenada. Obisk navedenih prireditev pa bo brezplačen, je še pristavila Avšičeva.

Čanžarjeva je ob robu novinarske konference s podpisom zaveze za prireditve brez odpadkov navedla tudi zadnje uradne podatke o brežiškem turizmu.

Po teh so v Občini Brežice lani zabeležili skupaj nekaj manj kot 667.000 prenočitev oz. dobro petino teh več kot predlani. Zabeležili so tudi 22 odstotkov več turističnih prihodov kot predlani. Z navedenim so dosegli 97 odstotkov številk iz predcovidnega rekordnega leta 2019, Občina Brežice, v katero spada med drugim tudi kompleks Term Čatež, pa je po številu prenočitev na državni ravni lani zasedla šesto mesto.

Na Brežiškem sicer sledijo usmeritvi v t. i. zeleni turizem. Razvijati se želijo v smeri individualnega, trajnostnega, butičnega in odgovornega turizma, pri domačinih pa bi radi okrepili zavedanje o pomenu turizma, je še povedala Čanžarjeva.

Pri projektu brežiških prireditev brez odpadkov sta se z občinskim Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino ter Občino Brežice povezala društvo Ekologi brez meja in javno podjetje Komunala Brežice.