Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Brežice

V Brežicah odprli prenovljen vodovodni stolp

Piše: STA

Čas objave:
30.10.2022 10:33

V Brežicah so včeraj opoldne odprli prenovljeni nekdanji mestni vodovodni stolp. Ta najprepoznavnejši mestni simbol bodo v celoti namenili kulturno-turistični dejavnosti in predstavitvi mestnih znamenitosti. Prenova je skupaj z davkom brežiško občino stala približno 1,58 milijona evrov. Gradnjo spremljevalnega paviljona bodo končali do konca leta.

Po podatkih brežiške občine je opuščeni vodovodni stolp kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika, ki v državi velja za enega od dveh ohranjenih najstarejših te vrste.

Naložba je obsegala njegovo statično sanacijo in prilagoditev novemu namenu ter obiskovalcem. Notranjemu stopnišču od pritličja do razgledne točke nad vodohranom so dodali dvigalo, preuredili so klet, pritličje in šest nadstropij oziroma skupaj osem etaž.

Odstranili so etaže do četrte etaže in zgradili nove z notranjim samonosnim dvigalom, ki iz kleti vozi do razglednih točk na ravni balkonov v petem nadstropju in vodohrana v šestem.

V pritličju so uredili informacijsko točko za oglede, po nadstropjih so namestili table z zgodovinskimi in drugimi podatki. Prenovili so streho in ohranili strešna okna. V kleti oziroma v zunanjemu paviljonu, ki bo nared do konca leta, bodo uredili sprejemni center in informacijski pult ter namestili stranišča. V pritličju in zgornji etaži bo tudi možno natočiti vodo, ki bo sicer rdeča nit obiska, so pojasnili na brežiški občini.Stolp bo upravljal Posavski muzej Brežice, so še na brežiški občini dodali za STA. Ob današnjem odprtju se bodo pri omenjenem stolpu med drugim predstavila brežiška turistična društva. Za turistične oglede bo na voljo predvidoma v začetku decembra.

Brežiški vodovodni stolp so za potrebe mestnega vodovoda zgradili leta 1914. Ker je za svoje delovanje potreboval električni motor, so za njegov pogon zgradili tudi dizelsko elektrarno. Deloval je do leta 1983. Visok je 46 metrov in v večjem delu krožno zasnovan, na vrhu ga zaključuje osmerokotni vodni zbiralnik, podprt s šestnajstimi podporniki.

Stolp, ki ga krasijo trije manjši balkoni, je pokrit z osemstransko piramidasto streho. Stoji na vogalu osrednje brežiške vpadnice oz. Bizeljske ceste in Ulice stare pravde. Zgradili so ga ob vzhodnem obodu zgodovinskega mestnega jedra in na ostankih mestnega obrambnega obzidja.

Njegov načrt je izgubljen, prav tako se niso ohranili podatki o njegovem arhitektu. Stolp je uveljavljen simbol Brežic. V državi sta sicer ohranjena le dva tovrstna stolpa, brežiški in vodovodni stolp v Kranju.