Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

onkologija, gradbišče, maribor Necenzurirano

Mariborska onkologija: kdo je kriv za zamude in ...

urban stojan ana ros pl Reporter.si

Novi soprog Ane Roš mora za leto in tri mesece v ...

kazahstan slovenija Ekipa

Zakaj je po golu stekel v objem Kekovemu ...

življenje-na-tehtnici Njena.si

Življenje na tehtnici zapustila favoritka

benjamin sesko transparent Ekipa

Šeško, ti si kralj: Res lepo, morate videti, kje...

Novice Brežice

V Brežicah je dovolj prostora za vse

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.11.2012 14:33

Občina Brežice z najemom primernih prostorov aktivno rešuje prostorsko stisko v vrtcih, saj želi omogočiti predšolsko varstvo za vse vpisane otroke. Dislociranim enotam vrtca Mavrica Brežice in vrtca pri Osnovni šoli Artiče se je pridružil tudi vrtec Pikapolonica pri Osnovni šoli Cerklje ob Krki.

Pomanjkanje prostora v vrtcih in šolah je pogosta težava, s katero se soočajo številne slovenske občine, med njimi tudi Občina Brežice. Za razliko od občin, ki zaradi pomanjkanja sredstev za reševanje prostorske stiske zavračajo otroke, sta Občina Brežice in Občinski svet Občine Brežice našla rešitev in z najemom primernih prostorov omogočila predšolsko vzgojo in varstvo vsem vpisanim otrokom v občini. Občina Brežice je prepričana, da je pri zagotavljanju kakovostnega življenja v občini izjemnega pomena prav dejstvo, da so prostora v vrtcih deležni vsi otroci, ki so jih starši vpisali v program predšolske vzgoje.

Otroci dveh oddelkov vrtca pri OŠ Cerklje ob Krki – skupina Cofki in Žabice domujejo v prenovljenih prostorih nad trgovino Dušak v Cerkljah ob Krki. Ker država še nekaj let ne bo uspela zagotoviti sredstev za sofinanciranje gradnje in obnove šol ter vrtcev, bo morala Občina Brežice sredstva za ta namen zagotoviti iz lastnih sredstev. Na obnovo in dograditev OŠ Cerklje ob Krki (investicija bo vredna vsaj 3 milijone evrov ) bo potrebno počakati še nekaj let, zato je Občina Brežice poiskala lokacijsko in finančno ugodno rešitev za premostitveno obdobje.

Letno Občina za vrtce namenja 3,2 milijona evrov – tudi za nadstandard

Občina Brežice sicer v proračunu vsako leto zagotovi 3,2 milijona evrov za doplačilo vrtca za vse otroke, ki so vključeni v programe vrtcev. V letu 2012 je načrtovan prispevek na otroka, vključenega v programe vrtca, znašal 3.815 evrov, kar pomeni 318 evrov na otroka mesečno. Tako znaša finančni delež staršev v finančni konstrukciji pri zagotavljanju predšolske vzgoje naših najmlajših 28 %, delež Občina pa 72%. Poleg osnovnih zahtev programa predšolske vzgoje Občina Brežice zagotavlja tudi sredstva za t.i. nadstandarde: za delovanje logopeda, spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami, za oddelek vrtca v splošni bolnišnici Brežice, ipd..

Brežiški vrtci v številkah

V vrtce v občini Brežice je v šolskem letu 2012/2013 v 51 oddelkih vključenih 859 otrok za katere skrbi 164 zaposlenih. 20 oddelkov obiskuje 258 otrok prve starostne skupine ( od 1-3 let starosti), v 22 oddelkih je 435 otrok druge starostne skupine (od 3 let do vstopa v šolo) in v 9 oddelkih 166 otrok v kombiniranih oddelkih obeh starostnih skupin in oddelkih za otroke, stare 3-4 let.

Dislocirane enote vrtcev v občini

Poleg dveh oddelkov v Cerkljah ob Krki je pri zasebniku dislociran oddelek tudi za otroke, ki obiskujejo vrtec pri OŠ Artiče. Vrtec Mavrica Brežice poleg centralne lokacije na Šolski ulici deluje še na 5 dislociranih lokacijah: 3 oddelki delujejo v bloku na Maistrovi ulici, 3 oddelki v Kregarjevi ulici, varstvo otrok pa zagotavljajo še 3 oddelki v nekdanjem dijaškem domu in 2 oddelka v Srednji trgovski in ekonomski šoli.