ameriški slamnik Svet24.si

To zelišče okrepi imunski sistem in pospeši ...

stanovanje, kljuci Svet24.si

Stanovanjski sklad: Za napake v prodanih ...

grm Necenzurirano

V preiskavi predstavnik Romov, ki je Pirc Musar ...

golob macedoni novo mesto Reporter.si

Golob je Janši vzel strelivo, predvideno za ...

benjamin herzog Svet24.si

Obsojeni zaradi milijonske prevare se po začasnem...

profimedia-0962559327 Svet24.si

Najbolj privlačni slovenski kraji za ugoden ...

shutterstock_1342708346 Svet24.si

Kdo si upa upravljati omrežja za zeleni prehod?

Novice Brežice

V Brežicah etnološka razstava Kruh, potice in kolači

Piše: STA

Čas objave:
13.05.2022 06:00

V prostorih stalne etnološke postavitve Posavskega muzeja v Brežicah so včeraj odprli dodatno razstavo Kruh, potice in kolači, s katero bodo predstavili posavsko prehransko dediščino oziroma območno snovno in nesnovno dediščino, ki obsega kruh, potice in drugo pecivo. Posebno mesto so kot posebnosti namenili bizeljskemu ajdovemu kolaču.

Razstava dopolnjuje stalno etnološko postavitev, ki predstavlja tovrstne značilnosti Posavja in prehransko dediščino območja na robu Panonske nižine, je etnologinja Posavskega muzeja in avtorica razstave Stanka Glogovič pojasnila za STA.

Razstavili so tudi različne primerke kruha, potic in peciva oziroma testeno in krušno dediščino Posavja. Pri tej gre posebno mesto bizeljskemu kolaču, za katerega pripravljajo vpis v register slovenske nesnovne kulturne dediščine, je dodala.


Bizeljski ajdov kolač je slano ajdovo pecivo s skutnim nadevom in izvirna kulinarična posebnost Bizeljskega ter okolice. Gospodinje so ga pekle in postregle ob različnih priložnostih, največkrat za praznike, kot sta velika noč in dan vseh svetih, ter za božično večerjo.

Iz doma pridelanih sestavin ga še vedno pripravijo za posebne priložnosti. V bizeljskem aktivu Društva kmetic Brežice, kjer skrbijo za promocijo in predstavitev kolača, so izpopolnili recept zanj, tako da je danes enoten tako po videzu kot po okusu.

Sicer pa na celotnem območju Posavja, tako na štajerski kot na kranjski strani, ajdov kolač pripravljajo z enakimi sestavinami, le da ga ne oblikujejo zavito, temveč kot pogačo. Po sestavinah je torej enak bizeljskemu, po obliki pa drugačen, je še opozorila Stanka Glogovič.