jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

uvodna Svet24.si

Razkrili, kdo bo nastopil na naslednjem Super ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

doncic Ekipa24.si

Kje je Luka? Slovenski zvezdnik že v svojem ...

TRio Odkrito.si

TikTok hit - Todosovski, Avdić, Obrez

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Novice

V boju proti zavrženi hrani tudi šole in vrtci iz naše regije

Piše: R.K.

Čas objave:
16.06.2022 13:29

Projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija, je že osmo leto zapored združil slovenske šolarje in otroke v boju proti zavrženi hrani. Projektu se je v šolskem letu 2021/2022 pridružilo rekordno število izobraževalnih ustanov in vrtcev – kar 160 ustanov, med njimi je bilo tudi 19 vrtcev in šol iz jugovzhodne regije. Skupno je sodelovalo več kot 7600 otrok in 734 mentorjev. Z raznolikimi aktivnostmi, merjenjem količin zavržene hrane in ozaveščanjem so ustanove količino zavržene hrane v povprečju zmanjšale za 30 %, nekatere pa so uspele zavržke hrane zmanjšati celo do 90 %.

Skupno je sodelovalo več kot 7600 otrok in 734 mentorjev. Z raznolikimi aktivnostmi, merjenjem količin zavržene hrane in ozaveščanjem so ustanove količino zavržene hrane v povprečju zmanjšale za 30 %, nekatere pa so uspele zavržke hrane zmanjšati celo do 90 %.

Osrednji namen projekta Hrana ni za tjavendan je ozaveščati otroke, mladostnike, starše in učitelje o zaskrbljujočih količinah hrane, ki jo vsakodnevno zavržemo, ter obenem ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vsakdanu. V okviru projekta so tako otroci in mentorji v svojem okolju poiskali priložnosti in uvedli različne ukrepe za zmanjšanje zavržene hrane in po rezultatih projekta sodeč, bili pri tem zelo uspešni. V okviru projekta so za otroke pripravili tudi družinski dnevnik zavržene hrane, ki je bil namenjen prav družinam – s pomočjo dnevnikov za merili količine zavržene hrane, ugotavljali vzroke za to in prispevali zanimive domače reciklirane recepte.

Sodelujoči v projektu Hrana ni za tjavendan so imeli možnost sodelovati tudi v natečaju Reciklirana kuharija, v okviru katerega so ustvarili okusne in preproste recepte iz ostankov hrane, ki bi sicer romali v smeti. Otroci so skupaj z mentorji ustvarili kar 271 domiselnih receptov, partnerji projekta pa so nagradili 20 najboljših. Iz zmagovalnih receptov je nastala tudi knjižica Reciklirana kuharija. 

Vrhunec projekta je bil drugi Slovenski dan brez zavržene hrane 24. aprila letos smo v Sloveniji obeležili že drugi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal prav na pobudo organizatorjev projekta Hrana ni za tjavendan, da se aktivnostim zmanjševanja količine zavržene hrane priključi še več ljudi. Projektu so se letos me drugim pridružili partnerji Ekologi brez meja in  Zveza prijateljev mladine Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor.