marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

mei rabic Njena.si

Skrito v raju: Spoznajte šolarko, ki igra Elo

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Novice Metlika

V Beli krajini aprila okrepitev nezakonitega prehajanja meje

Piše: STA

Čas objave:
09.05.2018 16:19

Slovenska policija od oktobra beleži neprestano rast nezakonitega prehajanja meje s Hrvaško. Aprila je bilo najbolj obremenjeno območje ob Rosalnicah pri Metliki, kjer so zabeležili njihovo močno povečanje. Stanje je sicer obvladljivo, policija pa naj bi svoje vrste ob meji v poletnih mesecih okrepila tudi z vpoklicem rezervistov.

Vodja sektorja mejne policije Generalne policijske uprave v Ljubljani Melita Močnik je v današnji izjavi za javnost v Rosalnicah kot značilnost zadnje okrepitve navedla spremembo državljanstev obravnavanih ilegalnih migrantov. V prvem migracijskem množičnem valu so namreč obravnavali predvsem Sirce, zdaj pa se srečujejo predvsem z Alžirci, Maročani, Tunizijci in Pakistanci.

Migranti sicer skoraj v vsaki vstopni državi na svoji poti zaprosijo za mednarodno zaščito, to nato zapustijo in nadaljujejo pot proti Zahodu.

Stanje na slovenski južni meji je ocenila za obvladljivo in hkrati opozorila, da je potencial na t. i. balkanski migrantski poti do Slovenije precej velik. Vse od Grčije gre za od 50.000 do 60.000 ljudi, policija pa glede na ugodne vremenske razmere pričakuje, da se bo pritisk migrantov v poletnih mesecih okrepil.

Močnikova je omenjeni vpoklic rezervistov za obvladovanje stanja ob meji označila za možnost, podobno kot v času lanske turistične sezone. Če se bo zadeva stopnjevala, nameravajo "ob letošnji turistični sezoni zelo verjetno" vnovič poseči po tem ukrepu, je dejala.


Slovenska policija je sicer stalno in dnevno v stikih s hrvaškimi kolegi na državni in regionalni ravni. Preprečevanje nezakonitega priseljevanja pa je za slovensko policijo "absolutna prioriteta", kar pomeni, "da bi tudi znotraj policije, če bi to potrebovali, morali poskrbeti še za dodatne sile".

Sicer pa se bo policiji po končanem šolanju letos pridružilo 107 novih policistov, ki bodo med drugim razporejeni vzdolž meje. Policija ob morebitni skokoviti rasti pritiska na južno mejo ne zanemarja možnosti, da bi zaprosili za mednarodno pomoč, je še dejala Močnikova.

Vodja oddelka za državno mejo in tujce PU Novo mesto Anton Štubljar je navedel, da so na njihovem območju letos obravnavali 509 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V enakem lanskem obdobju so obravnavali 62 tovrstnih prestopkov, vendar ne v Beli krajini, ampak v Posavju.

Samo v Beli krajini so letos obravnavali 462 nezakonitih prehodov, v primerljivem lanskem obdobju teh niso zabeležili. Na območju policijske postaje Črnomelj je bilo letos teh 293, na območju metliške pa 169.

Pri nezakonitem prečkanju Kolpe je utonilo šest ljudi, štirje na slovenski in dva na hrvaški strani reke.

Nezakoniti migranti domačinov sicer ne ogrožajo. Kljub temu jih policija poziva, da tujcev ne spuščajo v svoje domove in naj se jim ne približujejo. O njihovem pojavu naj policijo obvestijo na telefonsko številko 113, je še opozoril Štubljar.