Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana/Osilnica

URI Soča namerava v Osilnici urediti rehabilitacijski oddelek za osebe s cerebralno paralizo

Piše: STA

Čas objave:
07.03.2022 10:15

Univerzitetni rehabilitacijski inštitutu RS (URI) Soča namerava v novem domu za starejše v Osilnici, ki ga gradi država, urediti oddelek za rehabilitacijo oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju. Namenjen bo odraslim osebam, če bo šlo vse po načrtih, pa bo vzpostavljen do leta 2025, so sporočili.

Oddelek bo deloval v okviru tamkajšnjega rehabilitacijskega centra, v stavbi Doma starejših občanov, ki ga gradi država. Dom starejših je sicer pred leti začela graditi občina, a je projekt zaradi pomanjkanja denarja zastal, zato se ga je lani odločila dokončati država.

Kot pravijo v URI Soča, bo oddelek za rehabilitacijo oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju namenjen predvsem odraslim osebam. "Obravnava otrok s cerebralno paralizo in razvojnimi motnjami je namreč v Sloveniji dobro urejena. Ko otroci postanejo mladostniki pa, če gre za blažje oblike in niso vključeni v obravnave v specialnih zavodih, velikokrat ostanejo brez rednih obravnav," navajajo. Veliko jih zato želi sodelovati v programih, s katerimi se čim bolj ohranja njihovo funkcionalno stanje, a zanje na URI Soča trenutno nimajo ne prostorskih ne kadrovskih zmogljivosti.


V rehabilitacijskem centru v Osilnici bodo lahko letno obravnavali okrog 250 pacientov. Ti bodo deležni celostne rehabilitacije, kar pomeni, da bo primere vodil zdravnik, sodelovali pa bodo še fizioterapevti, delovni terapevti, psihologi, logopedi in drugi.

Izvajanje programov naj bi pacientom omogočilo izboljšanje funkcijskih zmožnosti na vseh področjih, od gibanja do hranjenja, komunikacije, skrbi zase, učenja, socialnih veščin ter preprečevanja dolgoročnih zdravstvenih zapletov.

"Nov rehabilitacijski program, ki ga bomo dobili v Osilnici, je korak naprej v naših prizadevanjih, da še naprej dvigujemo kakovost in obseg javne rehabilitacijske dejavnosti. V URI Soča se tudi zavedamo potrebe, da so te storitve prisotne tudi izven večjih mest," v sporočilu navajajo besede v. d. generalnega direktorja URI Soča Zvoneta Čadeža.