Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

FOTO: "Naj bo letos drugače" - Krkaši smo proti pokanju!

Piše: R.K.

Čas objave:
18.12.2018 11:12

Policisti v sodelovanju z zdravniki tudi letos opozarjajo na posledice nepremišljene rabe pirotehnike, ki lahko za vedno zaznamuje življenje posameznika. Akciji "NAJ BO LETOS DRUGAČE!" so se letos pridružili sodelavci Radia Krka in nekateri znani glasbeniki.

Jure Zupančič
Jure se strinja! Pa njegovi Karin in Jelly tudi
R.K.

Med Krkaši sta med drugim proti voditelja Rok Žurga, ki je ponosen lastnik psičke Blue in Jure Zupančič z Jelly.

Proti pokanju sta tudi Doroteja Stupar in njen Archie.

48415904_2260445913980295_7635203610237730816_n.jpg
Archie v "službi"
Radio Krka

Akcijo podpira tudi Krkašica Vanja Movrin

In tudi radijska voditeljica Mojca Prosenc je ena tistih s Krke, ki podpira akcijo NAJ BO LETOS DRUGAČE!

Med glasbeniki pa Alenka Godec, Jernej Zoran in Marijan Novina ter Rock Partyzani.

prazniki brez pokanja.jpeg
Alenka Godec
foto:Radio Krka

Ste tudi vi proti pokanju? Krkaši bomo veseli vaše fotografije s pripisom #praznikibrezpokanja na advent@radiokrka.si.

Jenej Zoran.JPG
Yo!
Jernej Zoran

Naj se raje iskri od veselja, ne od petard, pozivajo. Nepravilna raba pirotehnike povzroči telesne poškodbe, kot so opekline in raztrganine rok. Pokanje moti tudi živali in onesnažuje okolje.

Marjan Novina
Akciji se je pridružil tudi Marjan Novina
M.N.

Policisti v sodelovanju z zdravniki tudi letos opozarjajo na posledice nepremišljene rabe pirotehnike, ki lahko za vedno zaznamuje življenje posameznika.

48393106_951673278357546_8131111864357617664_n.jpg
Tudi Rock Partyzani so proti pokanju
RK

Naj se raje iskri od veselja, ne od petard, pozivajo. Nepravilna raba pirotehnike povzroči telesne poškodbe, kot so opekline in raztrganine rok. Pokanje moti tudi živali in onesnažuje okolje.

Kdaj dovoljena prodaja in kdaj uporaba?

Kot je na nedavni novinarski konferenci spomnil Daniel Jug iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, je po veljavni zakonodaji prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem.

"Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, to so petarde različnih oblik in moči, pa ostaja prepovedana. Globe za kršitve tega zakona so med 400 in 1200 evri," je dodal Jug.

V prvo kategorijo sodijo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so recimo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane.

Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

Na policiji so tudi letos pripravili preventivno akcijo Bodi zvezda - ne meči petard, s katero predvsem osnovnošolce in srednješolce po Jugovih besedah opozarjajo, da "petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo celo življenje". Pri promociji akcije tokrat pomaga Ilka Štuhec.

Jug je vse, ki kupujejo in uporabljajo pirotehnične izdelke, pozval, naj te kupujejo pri pooblaščenih trgovcih in jih uporabljajo skladno z navodili proizvajalca. Pri tem naj bodo pozorni na oznako CE. Ob tem je še poudaril, da pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost, ter spodbudil starše, da se z otroki pogovarjajo o teh stvareh.

Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči, je dejal reševalec UKC Ljubljana Boštjan Plahutnik, ki je v začetku novega leta oskrbel moškega, ki je prižgal raketo in jo želel v nasprotju z navodili izpustiti v zrak, a mu jo je še v roki razneslo.

Lani so v UKC Ljubljana v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, to število pa se z leti tudi zaradi večje ozaveščenosti zmanjšuje. Med poškodovanimi je sicer še vedno največ najstnikov, sledijo otroci do desetega leta, šele potem starejši, je povedal Simon Herman iz kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike UKC Ljubljana.

Če je izdelek prepovedan, je prepovedan z razlogom, še opozarjajo policisti. Kako hude so lahko posledice uporabe izdelkov, ki so bili predelani ali kupljeni na črnem trgu, je opozoril policist iz postaje v Šentjurju Bojan Senčar, ki je decembra 2016 obravnaval eno najhujših poškodb, ko je mladoletni fant zaradi eksplozije petarde, kupljene pri preprodajalcu, ostal brez obeh rok.

Glasni poki ne vznemirjajo le ljudi, zelo stresni in naporni so tudi oz. predvsem za živali. V Društvu za zaščito živali Ljubljana s projektom Prazniki brez pokanja spodbujajo ljudi, da si novoletni čas popestrijo kako drugače ter denar za pirotehniko porabijo koristneje. Ob tem so pripravili nasvete, kako prestrašenim živalim olajšati praznični čas.