stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Turistični obisk okrnila prenova mestnega jedra

Piše: STA

Čas objave:
29.04.2019 11:05

Turistični obisk Novega mesta je zadnji leti zaznamovala prenova mestnega jedra. Po podatkih tamkajšnjega Turistično informacijskega centra (TIC) je mestno središče lani obiskalo bistveno manj tujih in domačih obiskovalcev. Njihov obisk se sicer popravlja, novomeški TIC pa je v prvih treh mesecih letos obiskalo nekaj več kot 900 turistov.

Kot so povedali na novomeškem TIC-u, so v predlanskem prvem četrtletju zabeležili nekaj manj kot 1200 obiskovalcev, lani oz. ob višku mestne prenove je njihovo število padlo na dobrih 720, v prvih treh mesecih letos pa zraslo na nekaj več kot 900.

obnova pločniki, glavni trg novo mesto.jpg
Prenova Glavnega trga
MO Novo mesto

Skupaj so sicer lani zabeležili nekaj manj kot 3000 domačih obiskovalcev in nekaj več kot 1700 tujih. Največ je bilo Italijanov, Nemcev in Francozov. TIC in s tem novomeško središče sta bila najbolj obiskana avgusta, oktobra in decembra lani.

Dodali so, da novomeški TIC, ki lahko edini postreže s približnimi podatki o obisku mestnega središča, več kot polovica obiskovalcev obišče zaradi turističnih informacij, ostali pa pretežno zaradi spominkov. V svoji zbirki lokalnih spominkov imajo sicer več kot 400 različnih tovrstnih izdelkov po prodajni ceni od enega do 1000 evrov. Pri teh se držijo načela lokalnosti in kakovosti, so pristavili.

Glavni trg v Novem mestu.jpg
Glavni trg v Novem mestu
Foto: M.K.

Ob tem so pojasnili, da so letos začeli z rednim tedenskim vodstvom po starem mestnem jedru v angleščini in ne glede na število prijavljenih, med glavnimi mestnimi zanimivostmi pa poleg arheoloških in zgodovinskih zanimivosti navedli še tako imenovani Rudolfov splav, ki v povprečju zadnjih deset let letno prepelje do približno 5000 gostov.

Izpostavili so še turizem v zidanicah, pri katerem beležijo rast prenočitev in zadovoljstva gostov. Povezujejo se tudi z različnimi dolenjskimi turističnimi ponudniki.

Na slab obisk novomeškega Glavnega trga med njegovo približno poldrugo leto trajajočo prenovo so nedavno opozorili tudi tamkajšnji gostinci in trgovci. Ti so ocenili, da je spremenjena prometna ureditev tamkajšnjim poslovnim subjektov povzročila do 70-odstotni padec prometa.

Sicer pa strategija turizma, ki so jo pred letoma pripravili na novomeški občini, v Novem mestu predvideva več turističnih sklopov, športno-turistično os, arheološko-industrijsko os in zidaniški turizem. Upošteva tudi bližino Gorjancev, domačo kulinariko in območje cvička.

Novomeščani med drugim stavijo še na bližino Dolenjskih in Šmarjeških toplic ter na prenovljeni in nadgrajeni velodrom oz. olimpijski center v Češči vasi.