primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Novo mesto

Tudi na JV imamo odlične mlade znanstvenike

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.07.2015 12:47

Uspeh mladih slovenskih znanstvenikov na mednarodnih tekmovanjih iz lingvistike, kemije in biologije.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da se je v bolgarskem mestu Blagoevgrad zaključila 13. mednarodna lingvistična olimpijada, na kateri so slovenske barve uspešno zastopali Matija Lovšin, ki obiskuje Srednjo šolo Črnomelj, Vivian Mohr z II. gimnazije Maribor, Tjaša Valič, dijakinja Škofijske klasične gimnazije Vipava, ter dijak Gimnazije Nova Gorica Boštjan Melinc. Matija Lovšin je na tekmovanju prejel bronasto odličje ter posebno nagrado za najboljšo rešitev problema.

Bronasto odličje sta na 47. mednarodni kemijski olimpijadi, ki je potekala v azerbajdžanskem glavnem mestu Baku, osvojila tudi Uroš Prešern z Gimnazije Novo mesto in Jan Jelen, ki obiskuje Gimnazijo Bežigrad. Mednarodnega tekmovanja iz kemije sta se udeležila še Klemen Kovač, prav tako z Gimnazije Novo mesto, in Luka Pušnik, dijak Gimnazije Ptuj.

Nedavno pa se je na Danskem zaključila tudi 26. mednarodna biološka olimpijada, na kateri so se slovenski dijaki prav tako odrezali odlično. Domen Vaupotič z II. gimnazije Maribor je osvojil srebrno priznanje, Karin Hrovatin z Gimnazije Bežigrad pa bronasto. Za dosežen odličen rezultat je priznanje prejel tudi Tim Ulčar Pertot, prav tako z Gimnazije Bežigrad, Primož Jarc z II. gimnazije Maribor pa je za las zgrešil najboljša mesta. Tekmovalcem je za dosežene uspehe čestitala tudi dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Trenutno svoje moči mladi merijo še na 27. mednarodni računalniški olimpijadi, ki poteka v Kazahstanu. Slovenski predstavniki, ki se z močno mednarodno konkurenco spopadajo z računalniškimi izzivi, so Martin Peterlin z Vegove gimnazije, Tim Poštuvan, Žiga Željko in Bor Brecelj pa obiskujejo Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije in modelarstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.