Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

Tudi letos prostovoljska akcija Očistimo Kočevsko

Piše: Občina Kočevje

Čas objave:
24.03.2021 12:45

Čistilna akcija Očistimo Kočevsko poteka že od leta 2008 in tudi epidemija prostovoljcev ni ustavila. Lansko leto je bila izpeljana v jesenskem času, letos pa bo ponovno potekala spomladi, 27. marca, tik preden narava ozeleni in za kratek čas zakrije odpadke, ki so se zaradi neodgovornega odnosa do okolja, ponovno znašli v naravi.

Letošnji poudarek čistilne akcije Očistimo Kočevsko bo na čiščenju odpadkov ob cestah in poteh, saj je število teh v času epidemije še bolj naraslo. Očistimo Kočevsko je del vseslovenske prostovoljske akcije Dan za spremembe. Po podatkih Komunale Kočevje, ki letos organizira čistilno akcijo, se stanje glede nelegalnega odlaganja odpadkov v naravo v zadnjih letih ni vidno izboljšalo.

Problem na Kočevskem še naprej ostajajo črna odlagališča v naravi – v gozdovih, kraških jamah in breznih. Število teh se v občini Kočevje giblje okoli 100. Velik porast odpadkov pa v času epidemije opažajo predvsem ob prometnih cestah in poteh. Največkrat gre za embalažo izdelkov za na pot, kot so lončki kave, pločevinke pijač, embalaža prehranskih izdelkov, pa tudi plenice in podobno. Nemalokrat se ob cestah znajdejo kar cele vreče odpadkov, ki bi jih lahko ustrezno odložili doma ali pa v bližnji koš oziroma zabojnik. V občini Kočevje je namreč postavljenih kar 90 javnih košev in 90 ekoloških otokov, na 12 od teh je možno odložiti tudi embalažo. Tudi v neposredni bližini Zbirnega centra Mozelj so se že večkrat znašli kupi odpadkov, dodajajo na Komunali Kočevje.

Iz narave odstranili že 560 ton odpadkov!
V lanski čistilni akciji je nekaj manj kot 800 prostovoljcev iz narave odstranilo več kot 8 ton odpadkov. V vseh čistilnih akcijah (od leta 2008 do danes) pa so prostovoljci iz narave odstranili že skoraj 560 ton odpadkov, ki so bili nato s strani komunalne službe ustrezno odloženi. Številka žal hkrati potrjuje tudi žalostno dejstvo, da se odnos nekaterih do narave ni prav dosti spremenil. Občina Kočevje sicer za odstranjevanje odpadkov iz narave vsako leto nameni del sredstev iz proračuna, v lanskem letu je bilo za sanacijo odlagališč namenjenih 6.860 evrov, strošek čistilne akcije pa je znašal 5.605 evrov. Stroški sanacije odpadkov povezanih z migracijami so povrnjeni s strani države, v lanskem letu je ta znesek znašal 12.493 evrov.

Prijavite se in sodelujte tudi letos
Zbirna mesta za prostovoljce bodo 27. marca v skladu s priporočili NIJZ organizirana na različnih lokacijah krajevnih skupnosti po občini Kočevje. Društva, podjetja in organizacije se za sodelovanje lahko prijavijo na Komunalo Kočevje (odpadki@komunala-kocevje.si). Prostovoljci bodo s strani koordinatorjev prejeli vsa potrebna navodila in vrečke za ustrezno ločevanje pobranih odpadkov. Vsi sodelujoči so naprošeni k uporabi zaščitne maske ob prihodu na zbirna mesta, k uporabi rokavic in rednemu razkuževanju rok ter upoštevanju priporočene varnostne razdalje. V primeru dežja bo čistilna akcija prestavljena na 10. april.