jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

simbolična, vinograd, trta, grozdje Svet24.si

Nepridipravi iz vinogradov odnesli več ton ...

luka koper, mesec Necenzurirano

Stanovanja za milijon evrov? Minister Mesec, ...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

doncic Ekipa24.si

Kje je Luka? Slovenski zvezdnik že v svojem ...

miha hercog 1 Njena.si

Druga ljubezen Mihe Hercoga

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Trgovine spreminjajo delovni čas

Piše: STA

Čas objave:
17.03.2020 08:15

Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Iz družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so tako sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. Trgovske družbe se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev.

Od danes bodo tako Hoferjeve trgovine, teh je po Sloveniji 87, od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Skrajšan delovni čas velja do nadaljnjega.

V največjem diskontnem trgovcu v državi, ki se je s hitro rastjo v zadnjih letih povzpel na tretje mesto med vsemi trgovci, javnost tudi obveščajo, da dobavna veriga poteka brez večjih posebnosti, zaposleni v logistiki in prodaji pa si prizadevajo za vnovično zadostno razpoložljivost izdelkov po močnem navalu kupcev v zadnjih dneh.

V Hoferjevem diskontnem tekmecu Lidl s torkom do preklica prav tako prehajajo na spremenjen delovni čas. Od ponedeljka do sobote bo tako 60 Lidlovih trgovin po državi odprtih od 8.30 do 18. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. Tudi danes bodo trgovine zaprli že ob 18. uri.

Na krajši delovni čas prehajajo tudi nekateri tradicionalni trgovci.
V Sparu so tako javnost obvestili, da bodo trgovine Interspar s torkom do preklica od ponedeljka do petka odprte med 10. in 18. uro, ob nedeljah pa med 9. in 15. uro. Trgovine Spar bodo medtem od ponedeljka do sobote večinoma odprte od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa bo v tistih, ki so na ta dan odprte, mogoče življenjske potrebščine kupiti med 8. in 12. uro.

Tudi vse trgovine Tuš bodo od torka dalje odprte po skrajšanem delovnem času. Od ponedeljka do sobote bodo tako do nadaljnjega odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro. Nekatere manjše trgovine so izjema in imajo še krajši delovni čas.

V Mercatorju in tudi trgovinah Jagr za zdaj delovni čas ostaja nespremenjen. Pri Jagru kupce prosijo, naj v trgovine vstopajo v omejenem številu in samo, če so zdravi.

Trgovci se pripravljajo oz. so že pripravljeni tudi na sistem nadzorovanega vstopa v trgovine, s čimer bi omejili hkratno število kupcev v trgovini in zaščitili tako stranke kot zaposlene. Tako so povedali v Hoferju, Lidlu, Mercatorju in Tušu. Glede tega sicer čakajo na podrobnejša navodila in usmeritve države.

V Tušu pa so za STA povedali, da na blagajne trgovin nameščajo tudi zaščitna stekla. Na ta način so v nedeljo opremili 16 trgovin, danes bodo preostalih 89. Uvajajo tudi diskrecijske črte na blagajnah, število kupcev v trgovini pa so že omejili na 15, pri čemer potrošnike prosijo, da spoštujejo vse preventivne ukrepe.

V vseh trgovcih kupce namreč pozivajo, naj vzdržujejo vsaj 1,5 metra razdalje do drugih ter upoštevajo vsa navodila glede preventivnega ravnanja v času epidemije - npr. tudi z razkuževanjem rok in uporabo zaščitnih rokavic z oddelka sadja in zelenjave.

Oglasili so se tudi na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Čeprav razumejo skrb potrošnikov zaradi trenutnih razmer, povezanih s širjenjem koronavirusa, so spet poudarili, da so trgovske družbe dobro založene in imajo na voljo dovolj zalog za preskrbo.

Trgovci neposredno sodelujejo z dobavitelji za stalno hitro dobavo blaga in založenost polic. Na TZS zagotavljajo, da so trgovske družbe ob tem tudi dobro založene in imajo pripravljenih dovolj zalog. Trgovci, ki omogočajo prodajo blaga potrošnikom preko spleta, pa prav tako zagotavljajo nemoteno dobavo dobrin v polnem obsegu.

Na zbornici so poudarili tudi, da trgovci delajo vse, kar je v njihovi moči, da uspešno premostijo izziv, ki ga predstavljajo trenutne razmere, zato so sprejeli še dodatne preventivne ukrepe.

V tej luči potrošnike znova pozivajo, da pri nakupovanju upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih strokovnih ustanov, ter jih prosijo, da k nakupom pristopijo obzirno do drugih. "V preteklih dneh je prišlo do prekomernega delanja zalog," so zapisali na TZS. Delanje zalog je sicer smotrno, vendar do te mere, da zadostujejo za nekaj dni, so dodali.