Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Tradicionalni Teden cvička vnovič v okrnjeni obliki

Piše: STA

Čas objave:
11.05.2021 13:03

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in trebanjska občina letošnji tradicionalni 49. Teden cvička, katerega osrednja prireditev bo julija, zaradi omejitvenih ukrepov pripravljata v okrnjeni obliki in brez družabnega dela. V okviru dogajanja so v Novem mestu danes pripravili ocenjevanje lanskega dolenjskega vinskega pridelka.

Ocenjevanje na novomeški enoti Kmetijsko gozdarskega zavoda je odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki je ob tem poudaril pomen ohranjanja te slovenske tradicije in vinogradništva. Da se bo cviček ponovno pojavil kot iskano vino, potrebuje dodatno promocijsko dejavnost, je ocenil. Označil ga je sicer za zgleden primer, kako je treba povezovati strokovnost in pridelovalce.

Minister je tudi opozoril, da na kmetijskem ministrstvu pripravljajo ukrepe za ublažitev posledic epidemije covida-19 in posledic letošnje pozebe v vinogradništvu, vinarstvu ter sadjarstvu.

Kot je povedal, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, so Teden cvička začeli s tradicionalnim ocenjevanje vina. Prejeli so nekaj več kot 500 vzorcev, kar je petino več kot lani.

Ker si zveza kljub epidemiji prizadeva za neprekinjeno tradicijo te osrednje dolenjske vinogradniške in vinarske prireditve, pa jo bodo letos oz. podobno kot lani pripravili v zaprti obliki in le za povabljene.


Izbrali bodo tudi novega kralja cvička, ambasadorja cvička in cvičkovo princeso. Podelili bodo priznanja nagrajenim vinogradnikom, izdali bodo tudi priložnostni bilten. Osrednjo prireditev 49. Tedna cvička bodo pripravili v Občini Trebnje, je še povedal Jurak.

Trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora Alojzij Kastelic je dodal, da bodo osrednjo prireditev pripravili v Velikem Gabru, kakšni omejitveni ukrepi bodo potrebni, pa bodo ocenili neposredno pred prireditvijo.

Pristavil je še, da je treba Teden cvička med epidemijo ohraniti, za prihodnje leto in jubilejni 50. Teden cvička pa upajo, da jim bo njegovo osrednjo prireditev uspelo prenesti v Mestno občino Novo mesto.

Vodja enološkega laboratorija na novomeški enoti Kmetijsko gozdarskega zavoda in tajnik ocenjevanja Andrej Bajuk je povedal, da gre za eno največjih slovenskih ocenjevanj vina. Vzorce jim je poslalo vseh 32 društev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Zbrali so skupaj 501 vzorec, od teh je bilo 181 vzorcev oz. 36 odstotkov cvička, od sortnih vin pa je bila najbolj zastopana modra frankinja.

Za večjo priljubljenost cvička po Bajukovih besedah izvajajo več projektov, med drugim skušajo s sodelovanjem več vinarjev njegov okus posodobiti in približati novih generacijam.

O cvičku

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek


O Tednu cvička 2021

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak


O Tednu cvička in vinogradništvu

Trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora Alojzij Kastelic