kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Tradicionalni teden cvička letos brez družabno-zabavnega dela

Piše: STA

Čas objave:
22.06.2020 10:36

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in trebanjska občina bosta letošnji 48. Teden cvička, ki naj bi po prvotni napovedi potekal med 12. in 13. junijem, zaradi protiepidemioloških ukrepov pripravili v okrnjeni obliki in brez družabnega dela.

V okviru Tedna cvička so v Novem mestu danes pripravili ocenjevanje lanskega dolenjskega vinskega pridelka. Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je ob začetku ocenjevanja vina v Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto povedal, da so se pri tej največji dolenjski vinogradniško-turistično prireditvi letos odrekli njenemu družabno-zabavnemu delu, in sicer Pohodu po Slakovi poti, reviji vinogradniških pevskih zborov, strokovnim predavanjem in delu te prireditve z zabavnim sporedom.

Med preostankom prireditev je napovedal izdajo skromnejšega biltena z izidi ocenjevanja in drugimi podatki. Namesto osrednje prireditve Tedna cvička pa bodo na internem srečanju do približno 500 dolenjskih vinogradnikov v lovskem domu na Velikem Gabru pri Trebnjem izbrali novega kralja cvička, novo cvičkovo princeso in novega ambasadorja cvička.

Izbranim vinogradnikom bodo podelili velike zlate medalje, razglasili letošnjega vinskega šampiona in prvake posameznih vinskih sort.


Omenjenega srečanja, ki bo 17. julija, naj bi se udeležili tudi župani "cvičkove dežele" in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, je še napovedal Jurak.

Vršilec dolžnosti direktorja Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Damijan Vrtin je povedal, da so v oceno prejeli nekaj več kot 400 vzorcev lanskega vina, od teh slabo polovico nosilnega cvička s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, preostalo so vzorci modre frankinje, bela vina in tudi penine.

Število vinskih vzorcev je sicer za skoraj polovico manjše od lanskega, kar je po Vrtinovih besedah posledica epidemije novega koronavirusa in protiepidemioloških ukrepov, delno pa tudi nakazujoče se krize vinogradništva.

Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske sicer sestavlja 32 društev s skupaj nekaj več kot 6000 člani.

Vršilec dolžnosti direktorja Kmetijsko gozdarskega zavoda v Novem mestu Damijan Vrtin

O ocenjevanju vina ob Tednu cvička 2020


Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske

Miran Jurak o okrnjenem Tednu cvička 2020