kožni melanom Svet24.si

Za kožnim melanomom v Sloveniji letno umre ...

Microsoft Svet24.si

Microsoft napovedal množična odpuščanja

tomaz-kraskovic Necenzurirano

Kdo je bivšemu finančniku Slovenskih železnic ...

rudi seligo borut pahor Reporter.si

Togotni Rudi Šeligo razjarjen kričal po obisku ...

primoz roglic Ekipa

Roglič bo lov na zmago na Giru začel na zelo ...

GEN-I_5 Svet24.si

Račun za elektriko družine Zupan je nižji za ...

Kako poskrbeti, da bo meso z žara vedno ravno prav pečeno in sočno Svet24.si

Najpogostejše napake pri peki mesa na žaru in ...

Novice Krško

Tradicionalni posavski Božič

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.12.2015 14:07

Zveza ekoloških gibanj Slovenije – ZEG , nevladna okoljska organizacija, regijska pisarna za Posavje vabi na štirinajsti Posavski ekološki večer na temo: Tradicionalni posavski Božič.

Gost večera bo g. Damjan Golob, vrhunski kuhar, ki bo spregovoril o tradicionalnem Posavskem Božiču, hrani, ki se je stregla nekoč in danes. Glede na to, da v adventnem času zavržemo največjo količino hrane, bo spregovoril tudi o ponovni uporabi hrane, kakšni so postopki ponovne uporabe oz. reciklaže, da hrana pri tem ne izgubi pri kakovosti.

Hrana in zadovoljevanje potrebe po hrani sta del osnovnih življenjskih potreb. Zmernost in upoštevanje pravil pri kakovosti zaužite hrane kažejo na zdrav odnos človeka do hrane.

V svetu vsako leto zavržemo 1 , 3 milijarde ton hrane, kar je približno ena tretjina vse hrane.
Po zadnjih podatkih v Sloveniji zavržemo 150 tisoč ton hrane, kar je približno 72 kilogramov na prebivalca. Toliko hrane zavržemo v celi verigi proizvodnje, v povprečnem gospodinjstvu smo odgovorni za približno tretjino zavržkov (24 kilogramov na prebivalca). Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v evropskem gospodinjstvu na tak način vržemo stran 250 evrov letno. Evropska komisija se zaveda problematike zavržene hrane in predlaga zavezo, da do leta 2025 zmanjšamo količino zavržene hrane na 30 odstotkov.

Na kakšne načine lahko zmanjšamo količino zavržene hrane in pri tem ne vplivamo na kakovost, nam bo razložil vrhunski kuhar g. Damjan Golob.


Posavski ekološki večer na temo Tradicionalni posavski Božič, bo v sredo, 16. decembra ob 18:30,
v Dvorani v parku, v Krškem.