sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

1674543173-s2f10781-26-1674543149830 Reporter.si

Odkar Logar vodi nadzorni svet Istrabenz turizma, ...

roglic pogacar Ekipa24.si

Spektakularno! To bo teden za vse sladokusce, eden...

gregor-fabrici Njena.si

Kmetija: To dekle je velika ljubezen srčnega ...

josip ilicic maribor dw Ekipa24.si

Vroče iz Ljudskega vrta! Krznar prvič ...

Novice Novo mesto

Temperature v juliju nadpovprečne

Piše: STA

Čas objave:
31.07.2018 13:29

Mesec julij, ki se izteka s prvim letošnjim vročinskim valom, je bil v Sloveniji glede na izmerjene temperature večinoma malo nad dolgoletnim povprečjem, medtem ko je bila količina padavin po državi zelo različna. Na zahodu jih je padlo manj od povprečja, predvsem na jugovzhodu pa precej več. Letošnji julij je bil tudi bolj oblačen kot običajno.

Vreme v letošnjem juliju je bilo temperaturno za kakšno stopinjo Celzija nad povprečjem, na Dolenjskem pa so bile izmerjene temperature okoli povprečja, je danes povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Blaž Šter.

Glede padavin so bile razmere v juliju zelo razgibane. Na zahodu države je bila višina padavin podpovprečna, na Kredarici je padla le tretjina padavin, ki običajno padejo v tem mesecu. Julij v Ljubljani je bil nekoliko nadpovprečno moker mesec, v Novem mestu pa je padlo kar dvakrat toliko padavin kot običajno. Razlog za tako različne količine padavin na različnih območjih Slovenije so v poletnih krajevnih nevihtah.Zaradi spremenljive oblačnosti smo v Sloveniji julija imeli tudi manjše število sončnih ur, je pojasnil Šter. V Ljubljani so vremenoslovci našteli okoli 50 sončnih ur manj, kot je običajno. Tudi drugje po državi je bilo nekoliko manj sončnih ur kot ponavadi v tem mesecu.

Letošnji julij se izteka s prvim letošnjim vročinskim valom. Kaže, da se bo nadpovprečno toplo vreme nadaljevalo tudi v začetku avgusta, je še dodal Šter.