jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

simbolična, vinograd, trta, grozdje Svet24.si

Nepridipravi iz vinogradov odnesli več ton ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

bravo olimpija Ekipa24.si

Joj, kaj je počela evropska Olimpija! Bravo ...

miha hercog 1 Njena.si

Druga ljubezen Mihe Hercoga

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Novice Šentjernej

Teden cvička že trka na vrata

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.05.2018 11:18

Tridnevno osrednje dogajanje bo združevalo športne, kulturne in zabavne prireditve, poseben pečat pa bo dala odprta "Cvičkova kuh'na".

Prireditev organizira Društvo vinogradnikov Šentjernej, Zveza društev Vinogradnikov Dolenjske.

"Cvičkova kuh'na" bo novost letošnje prireditve in bo predstavljala bogato kulinarično ponudbo v stilu odprte kuhinje. Letošnje leto bodo organizatorji razglasili kot leto mladega vinogradnika in vinarja, saj želijo tudi na ta način opozoriti na primanjkovanje mladih moči v dejavnosti in na opuščanje vinogradniških površin.

Pestro tridnevno dogajanje

Tridnevno osrednje dogajanje bo zelo pestro. Združevalo bo športne, kulturne in zabavne prireditve, ki jim bo poseben pečat dala pestra kulinarična ponudba.

Pred uradnim začetkom dogodka, v torek 22. 5., ob 18. uri, bo organizator prireditve pripravil posvet v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju, izdana pa bo tudi strokovna monografija. Naslov posveta in monografije je enoten "Cviček PTP med tradicijo in sodobnostjo". Urednika strokovne monografije sta doc. dr. Marjetka Rangus in Jože Simončič.

V petek, 25. maja, bo velika vinogradniška povorka vseh društev, sledila bo zabava s skupino Gadi in z razglasitvijo novega kralja cvička in ambasadorja cvička.

V soboto, 26. maja, bo v Šentjerneju živahno že dopoldne na tradicionalnem sejmu, ki bo vinogradniško obarvan, na igrišču bo cvičkov turnir v malem nogometu, pri kulturnem centru bo postavljena novost letošnje prireditve - kulinarična tržnica v stilu odprte kuhinje "Cvičkova kuhna", ki ji bo delala družbo ponudba dolenjskih vinarjev. Predstavilo se bo 12 najbolj prepoznavnih dolenjskih kleti s celotno paleto svojih vin. Na sporedu bodo tudi vinogradniške igre, zvečer pa  izbor že 20. Cvičkove princese, ki ga bodo zaključili z glasbenim programom z gosti, Ansamblom Saše Avsenika.

V nedeljo, 27. maja, organizatorji pripravljajo nastope pevskih skupin, kasaške dirke na hipodromu Šentjernej, na skupščini zveze vinogradnikov pa bodo podelili priznanja nagrajenim vinom. Dogodek bodo zaključili z zabavnim programom in Ansamblom Frančič.

Vse dni v času prireditve bo organizirana tudi degustacija najvišje ocenjenih vin letošnjega 46. Tedna cvička.

Novost letošnje prireditve bo "Cvičkova kuh'na"

Organizatorji želijo letošnjo prireditev približati širši Sloveniji in urbanemu prebivalstvu, zato se prvič predstavlja kar nekaj novosti, med njimi tudi kulinarična posebnost v stilu odprte kuhinje, Cvičkova kuh'na. Gre za gostijo z vinarji Dolenjskega vinorodnega okoliša ter z vrhunsko kulinariko dolenjskih, posavskih in osrednje-slovenskih kuharskih mojstrov.

Za večjo promocijo vinogradništva med mlajšo generacijo

Letošnje leto bodo organizatorji razglasili kot leto mladega vinogradnika in vinarja, saj želijo tudi na ta način opozoriti na primanjkovanje mladih moči v dejavnosti in opuščanje vinogradniških površin. Cviček je danes po zaslugi malih in profesionalnih vinarjev, združenih v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske, priznano in spoštovano vino in v zvezi verjamejo v bodočo generacijo, da bo sposobna obdržati vinograde, “da v njih ne bodo peli sekire in žage, pač pa motike in gradbeni stroji”.