kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Brežice

Ste že obiskali repnice?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.12.2015 14:12

So kraji in mesta, ki še vedno presenetijo in očarajo. Pred nami je nenavaden peščeni svet, tako poseben in še neodkrit. Ali gre za čudež narave ali dela človeških rok? Ali obojega?

Nenavaden peščeni svet, ki je tako poseben, da vas bo zagotovo navdušil, to so repnice – več kot dvesto let stare jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so včasih čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice dobile svoje ime. Izjemna posebnost brežiške okolice, ki pa je žal ne poznajo niti domačini. Ste že obiskali kakšno izmed teh posebnih jam?

V lesku tisočerih kristalčkov rumenorjavega peska se preteklost srečuje s sedanjostjo. Večina repnic je danes zaradi idealnih temperatur in vlage namenjena shranjevanju in pokušini vin. Tako lahko v vaseh Brezovica, Bizeljsko, Pišece in Globoko obiščete celo več kot 200 let stare repnice, ki zagotavljajo zares edinstveno doživetje. Nekatere med njimi imajo nenavadno zanimive ornamente na stropu ali na stenah, nekatere so manjše, druge večje in sprejmejo tudi večje skupine.


Domačni pravijo, da je pot repnic pot odkrivanja, spoznavanja in pot preprostih užitkov, ko smemo poskusiti tisto najboljše, kar v repnici dozoreva, se tam doneguje in zaiskri v naših kozarcih.