jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

simbolična, vinograd, trta, grozdje Svet24.si

Nepridipravi iz vinogradov odnesli več ton ...

luka koper, mesec Necenzurirano

Stanovanja za milijon evrov? Minister Mesec, ...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

doncic Ekipa24.si

Kje je Luka? Slovenski zvezdnik že v svojem ...

IZA LOGAR na belem 12 Njena.si

Nekdanja tekmovalka MasterChefa prvič postala ...

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Novice

Sprehod za spomin

Piše: R.K.

Čas objave:
22.09.2022 12:32

Na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, demence so bili na območju delovanja odborov SPOMINČICE DOLENJSKE, organizirani številni sprehodi članov odborov v krajevnih skupnostih občin in svojcev oseb z demenco in bolniki s to boleznijo.

V modrih majicah in kapicah, barva spominčic so opozorili na dan, ko se ves svet zaveda, da je tej, še vedno dokaj nepojasnjenem stanju človekovih možganov, potrebno nameniti več raziskovalnega dela in dokončno le priti do zdravila, ki bi učinkovito pomagal k zdravju teh bolnikov, ki jih je v našem okolju vedno več. V krajevnih odborih je zaznamek, da je takih bolnikov preko sto, v državi preko triintrideset tisoč.

Delo Spominčice je namenjeno svetovanju in pomoči z družabništvom svojcem in osebam z demenco, povezava z lekarno in nevrološkim centrom, domovi, ki sprejemajo bolnike z demenco in organizacijo izobraževalnih predavanj za širšo javnost.

Sprehod za spomin so izvedli odbori v Novem mestu, Straži, Dolenjskih Toplicah, Šmarjeti, Žužemberku. Zaključke teh sprehodov so s pozornostjo pozdravili predstavniki občine in se seznanili s potrebami članov odborov, ki že peto leto opozarjajo, da morajo večji kraji poskrbeti za možnost urnega, dnevnega, varstva oseb z demenco, ko svojci to potrebujejo. V občini Straža so predstavniki skupaj z občinsko upravo pogostili udeležence in prisluhnili problematiki načrtom odbora.

V jesenskem in zimskem obdobju bo Spominčica Novo mesto izvajala predavanja v prostorih Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Z optimizmom lahko napovemo predavanje dr. Zvezdana Pirtovška in program ob namestitvi znaka demenci prijazna točka na že omenjenih stavbah, ki si prizadevajo, da bi bile tegobe bolnikov in svojcev manjše.

Člani odborov za pomoč svojcem in bolnikom z demenco pozivajo vse ljudi dobre volje, da pomagajo pri realizaciji programov.