voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

doncic dallas pm Ekipa24.si

V srce! Dončić igral s športnimi čevlji, ...

Knjiga, ki bo še dodatno razburkala javnost, je na police prišla 28. 11 Odkrito.si

Kraljeva družina v krču!

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Novice

Danes je obletnica rojstva Otona Župančiča

Piše: R.K.

Čas objave:
23.01.2022 17:08

Z januarjem 2022 pa je RIC Bela krajina v dogovoru z Občino Črnomelj in Belokranjskim muzejem Metlika prevzel upravljanje Spominske hiše Otona Župančiča na Vinici. Upravljanje hiše in zbirke, ki nosi ime Otona Župančiča, osrednjega belokranjskega literarnega ustvarjalca, je naloga in izziv, ki ga RIC Bela krajina prevzema z vsem veseljem in pripravljenostjo, sporočajo iz tega zavoda: ''Namero Občine Črnomelj, da nam zaupa upravljanje tako ugledne ustanove razumemo kot izraz zaupanja v delo RIC-a Bela krajina.''

Spominska hiša Otona Župančiča je prostor več razstav, prostor spomina in refleksije, prostor belokranjskega ponosa, pravijo v RIC-u. Osrednja razstava se v vsemu osredotoča na predstavitev življenja in dela največjega belokranjskega pesnika in pisatelja. Manjša etnografsko–zgodovinska razstava govori o Vinici in podobah njenega prebivalstva, razstava o zaslužnih Belokranjcih pa dopolnjuje celotno podobo in umešča Otona Župančiča ob bok ostalim pomembnim imenom belokranjske preteklosti. Hiša predstavlja pomembno muzealsko in izobraževalno točko. To prvenstveno nalogo in funkcijo bo Spominska hiša Otona Župančiča opravljala še v bodoče kot svojo osrednjo nalogo.
Ob pomembnem položaju Vinice na turističnem zemljevidu Bele krajine in Slovenije se RIC Bela krajina, kot destinacijska organizacija na področju turizma Bele krajine, in Občina Črnomelj posebej zavedata potrebe po ureditvi informativne točke. Prepričana sta, da število turistov in tranzitni promet skozi Vinico upravičujeta vzpostavitev osnovne infrastrukture, kjer bodo domači in tuji obiskovalci Bele krajine dobili temeljne informacije in usmeritve. Menijo, da bo turistično-informativna točka na Vinici v vsem dopolnila in nadgradila kapacitete belokranjskega turizma. V novi ureditvi upravljanja Spominske hiše Otona Župančiča na Vinici tako vidijo smiselno in dobrodošlo sinergijo kulture, muzealstva in turizma ter povezovanja lokalnega okolja in prebivalcev.