primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Sevnica

Sevniška Kopitarna še naprej dobro okreva

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.01.2016 09:00

Kopitarna Sevnica, ki po prestrukturiranju v Sloveniji zaposluje 140 ljudi, je lani prodala za 8,3 milijona evrov izdelkov in svojo prodajo glede na predlansko povečala za štiri odstotke. V družbi so hkrati ustvarili 150.000 evrov dobička in primerljivi predlanski izid več kot podvojili. Njeno vodstvo ocenjuje, da Kopitarna dobro okreva.

Generalni direktor Kopitarne Sevnica Marjan Kurnik je za STA napovedal, da naj bi lansko prodajno oz. štiriodstotno rast letos ohranili, pričakujejo pa tudi vnovično rast dobička.

Kopitarna se je sicer v okviru svojega uspešnega okrevanja konec preteklega leta lotila dveh večjih naložb v vrednosti skoraj milijon evrov. Pri italijanski družbi New Last so lani naročili 600.000 evrov vredno novo linijo za izdelavo čevljarskih kopit, v srbskem Apatinu pa kupili zemljišče za novo tovarno.

S tremi novimi italijanskimi stroji nameravajo priti do najnovejše in najkakovostnejše tehnologije na področju izdelave čevljarskih kopit. Stroje pričakujejo konec junija, pognati pa jih nameravajo julija.

Glede druge naložbe je direktor pojasnil, da nameravajo do konca septembra v industrijski coni vojvodinskega Apatina zgraditi lastno tovarno obutve. Za ves projekt so namenili približno 400.000 evrov in kupili zemljišče, na katerem bo stala tovarna površine 1300 kvadratnih metrov, ki bo zaposlovala približno 40 ljudi in kjer naj bi izdelali vsaj polovico svoje obutve.

V matični družbi so lani novo zaposlili 10 ljudi, v skupini oz. v Sevnici, Zagrebu in Beogradu pa zdaj zaposlujejo skupaj 195 ljudi. Nove zaposlitve letos načrtujejo v Apatinu in v matični družbi dve do tri strokovne zaposlitve.


Kurnik je tudi ocenil, da Kopitarna po prestrukturiranju med letoma 2010 in 2012 dobro okreva, saj je družba, ki je še leta 2010 poslovala z 230.000 evri izgube, že leto kasneje stopila na pot pozitivnega poslovanja.

Njihov dobiček odtlej zlagoma raste, njihova rast pa je posledica celostne prenove poslovnega modela. V njenem okviru je Kopitarna proizvodnjo svoje obutve preselila v Srbijo, med drugimi ukrepi pa uvedla vrsto novih izdelkov in število lastnih trgovin s štirih povečala na 40.

Od teh jih je v Sloveniji 17, na Hrvaškem 16, v Srbiji šest in ena v Črni Gori. Zunaj Slovenije nameravajo letos odpreti še dve trgovini.

V svojih trgovinah ustvarijo znaten del prihodka, okrepili so tudi izvoz. Kopitarna, ki približno tri petine prihodkov ustvari s prodajo obutve, ob tej izdeluje še čevljarska kopita, podplate in napenjalce za čevlje. Kar 95 odstotkov zadnjih izvozi.

Družba bo letos praznovala 130-letnico ustanovitve. Nemška družina Winkle je namreč v Sevnici leta 1886 ustanovila podjetje za proizvodnjo čevljarskih kopit, ki so ga leta 1946 preimenovali v Kopitarno. Winkle je tudi Kopitarnin 12-odstotni lastnik in njen pomembni partner, je še povedal Kurnik.