markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Novice

Sestanek predstavnikov občine, šole, staršev in policije po incidentu na OŠ Velika Dolina

Piše: R.K.

Čas objave:
12.06.2024 09:34

Župan občine Brežice Ivan Molan se je včeraj sestal z ravnateljico OŠ Velika Dolino, svetovalnimi in strokovnimi sodelavkami, predsednikom KS Velika Dolina, predsednikom sveta staršev in predstavnico sveta zavoda ter predstavniki policije glede ukrepov za zagotovitev varnosti v šoli po ponedeljkovem incidentu, s katerim je bila občina seznanjena na seji občinskega sveta. Romski učenec je ob prihodu v šolo napadel devetošolca, ki je bil zaradi poškodb odpeljan v bolnišnico. Danes so v šolo prišli samo štirje od sicer 130 učencev dolinske šole, zaposleni na šoli in starši se počutijo nemočne.

Na sestanku so sprejeli naslednje ukrepe: občina je zagotovila varnostnika, policija bo poostrila patrulje v kraju in skrbela za varnost ob prihodu in odhodu otrok v šolo, Zdravstveni dom Brežice učencem in zaposlenim ter po potrebi tudi staršem zagotavlja psiho-socialno pomoč. Občina na skupni sestanek vabi pristojna ministrstva, saj je nujno poiskati sistemsko rešitev, ki bo dolgoročno uspešna.

Župan je po sestanku dejal, da so vsi zgroženi nad dogodkom. Prva naloga je, da se stanje v šoli normalizira in da se zagotovi nemoten in varen učni proces. Občina bo zagotovila varnostnika, (izvajalo se bo) zaklepanje šole in policija je poostrila patrulje, tako da bodo zagotovili predvsem varen prihod in odhod učencev.

Prav tako so se dogovorili s predstavnikom sveta staršem, da bi bilo najslabše, če otrok zaradi incidenta ne bi več pošiljali v šolo. Zato je potrebno čim prej vrniti učence v šole. Zato so pozvali tudi ministra za notranje zadeve in ministra za vzgojo in izobraževanje, ta naj maksimalno pomaga pri reševanju tega problema ravneteljici in vodstvu šole. Kajti vodstvo šole ima izjemno omejene možnosti kar se tiče tako vzgojnih kot ostalih prejemov.

Prav tako so bili vsi na sestanku enotnega mnenja, da je nujno potrebno organizirati sestanek z Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti saj gre tu za dolgoročne probleme, kjer je nujno poiskati sistemske rešitve, ki bodo pripeljale do tega, da bo sobivanje na dolgi rok sploh možno in da se bodo otroci v šoli počutili varne.

Občina Brežice je ena od 11 občin jugovzhodne Slovenije, kjer so župani pripravili predloge sprememb štirih zakonov z namenom reševanja problematike otrok iz težavnih socialnih okolij in zbrali podpise več tisoč državljanov ter v Državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravila boljše predloge spremembe zakonodaje, a do danes se ni zgodilo nič.