šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

alma merklin Njena.si

Slovenska pevka bo drugič postala mamica

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Novice Semič

Semiška županja osnovno šolo pozvala k opustitvi vseh epidemioloških ukrepov

Piše: STA

Čas objave:
19.11.2021 13:05

Semiška županja Polona Kambič, znana kot nasprotnica ukrepov za zajezitev epidemije, je OŠ Belokranjskega odreda Semič pozvala k opustitvi vseh ukrepov. Prepričana je, da z njihovim spoštovanjem na šoli kršijo temeljne človekove pravice, in jih poziva, naj s tem prenehajo. Ravnateljica Andreja Miketič pravi, da na šoli zaupajo stroki.

Kambičeva je v pismu trenutni ravnateljici Andreji Miketič in prihodnjemu ravnatelju Tomažu Pavlakoviču zapisala, da epidemiološki odloki vlade niso veljavni, saj da je lahko podlaga za neposredno poseganje v človekove pravice le zakon, ki pa ga ni. Zato ocenjuje, da na šoli zavestno delujejo "nezakonito in protiustavno".

Kambičeva vodstvo šole opominja, da z izvajanjem odlokov prekoračuje zakonsko določene pristojnosti ravnatelja. "Zato ste, v skladu s kazenskim zakonikom in zavezujočo sodno prakso, tako evropsko, kot tudi domačo, kazensko in odškodninsko odgovorni, če bo s strani staršev podana kazenska ovadba ali ustavna pritožba iz naslova kršenja otrokovih pravic," je dodala.

Šolo še poziva, naj preneha "kršiti temeljne človekove in otrokove pravice in svoboščine, in sicer s prisiljevanjem v nošenje obraznih mask, vzdrževanjem socialne razdalje med otroki in do drugih oseb ter med učitelji, s pogojevanjem udeležbe pri pouku ob trikrat tedenskem testiranju, z izpolnjevanjem splošnih PCT pogojev".

"Z izvajanjem naštetega, kljub mogoče najboljši nameri, ogrožate otrokovo mentalno, telesno in duševno zdravje ter posegate v ustavno zagotovljeno pravico do svobodnega razvoja osebnosti in do telesne nedotakljivosti otrok," je zapisala.


Pismo, ki ga je objavila tudi na družbenem omrežju Facebook, je semiška županja v vednost poslala še drugim belokranjskim šolam.

STA še čaka na odziv ministrstva za javno upravo, ravnateljica Miketičeva pa je danes za STA poudarila, da se trudijo upoštevati veljavne ukrepe.

"Stroki zaenkrat zaupam in mislim, da je prav, da delamo res v dobro vseh skupaj in da poskušamo ta virus nekako omejiti". Poziva županje Kambičeve sicer ne jemlje osebno in ga niti ne razume kot pritisk. Kot je priznala, sicer drži, da zaključuje mandat na čelu šole in je zato bolj sproščena.

Samotestiranje na semiški šoli je danes sicer potekalo brez težav. Okužb med učenci niso ugotovili, je pa do deset odstotkov učencev, ki se trenutno šolajo na daljavo, ker starši ne dovolijo samotestiranja svojih otrok.

Za manjše število teh učencev, ki so jih starši kljub temu poslali v šolo, so po besedah Miketičeve poklicali starše in jih prosili, da jih pridejo iskat. Nekateri starši so nato podali ustno soglasje za samotestiranje, nekatere pa še čakajo, da pridejo po otroke.

Ravnateljica Andreja Miketič

O pozivu županje Polone Kambič