radescica_(3) Svet24.si

Foto: V dveh dneh iz dolenjskih jam izvlekli za ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

blaž in Lara Njena.si

Blaž Švab bo drugič postal očka

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Novice Ljubljana

S strpno in previdno vožnjo v praznične dni

Piše: STA

Čas objave:
19.04.2019 10:30

Med podaljšanim prazničnim koncem tedna se bo na cestah gostota prometa močno povečana. Agencija za varnost prometa opozarja, da lahko zaradi napovedanega sončnega vremena in višjih temperatur na cestah pričakujemo tudi več motoristov, kolesarjev in drugih udeležencev v prometu. Zato pozivajo k največji možni stopnji previdnosti in strpnosti.

"Človeški faktor je ključen in obenem izjemno nepredvidljiv. Odločajo stotinke sekunde, dovolj je že hiter pogled na mobilni telefon, utrujenost, objestna vožnja, alkohol, neprilagojena hitrost ali nepripetost z varnostnim pasom," so zapisali na agenciji. Vse to so po navedbah agencije dejavniki tveganja, ki lahko prispevajo k prometnim nesrečam, tudi tistim z najhujšimi posledicami.

"Samo trenutek nepozornosti in življenje se lahko za vselej spremeni. Agencija za varnost prometa zato svetuje, da se v praznične dni podate s strpno in previdno vožnjo, ki naj bo prilagojena cestnoprometnim predpisom in razmeram na cesti. Za varnost v prometu smo namreč odgovorni vsi skupaj," so opozorili.

Ob začetku počitnic in velikonočnih praznikov v večini evropskih držav so tudi na Darsu voznike opozorili na povečan promet z daljšimi zastoji in močnejše jutranje prometne konice. Domačim voznikom se bodo ob tem bolj množično pridružili tudi tuji. Promet bodo še dodatno zgostile delovne zapore.


Na Darsu opozarjajo, da bo danes promet močno povečan predvsem med Avstrijo in Italijo proti Hrvaški, na obalnih cestah ter mejnih prehodih s Hrvaško Gruškovje, Obrežje, Jelšane, Sečovlje in Dragonja. Zaradi omejitev med prazniki se bo pred koncem tedna predvsem na avtocesti med Italijo in Madžarsko povečalo tudi število tovornih vozil.

Na velikonočni ponedeljek in tudi v torek bo močno povečan promet popoldan, zlasti iz turističnih krajev proti urbanim središčem ter od Hrvaške proti Avstriji in Italiji. Največje zgostitve pričakujejo na primorski avtocesti proti Ljubljani, na gorenjski avtocesti do Karavank ter na dolenjski avtocesti proti Ljubljani. Promet se bo dodatno upočasnil in zgostil zaradi delovnih zapor ob odstranjevanju cestninskih postaj.

V četrtek, 25. aprila, je praznik in konec počitnic v Italiji. Že dan prej bo zato povečan promet tovornih vozil na avtocesti od Madžarske proti Italiji.

Zaradi poznega termina velikonočnih praznikov, ki skoraj sovpadajo s prvomajskimi prazniki, Dars do zaključka prvomajskih praznikov ne bo izvajala dodatnih celodnevnih delovnih zapor na prometno najbolj obremenjenih odsekih avtocest. Za zagotavljanje čim večje pretočnosti avtocestnega omrežja tako v prazničnem času ne bo odpirala dodatnih delovišč poleg že obstoječih z obsežnejšimi deli, kjer zapor žal ni mogoče začasno umakniti.