izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Novice Krško

Re-kreirajmo Krško

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.12.2012 17:21

Da bi s povezovanjem in skupnimi idejami prišli do rešitev kako nadgraditi, izboljšati, re-kreirati športno udejstvovanje v občini Krško, društvom pa pomagati še k uspešnejšemu delu, je Občina Krško s Športno zvezo pripravila okroglo mizo, na kateri so sodelovali priznani strokovnjaki, ki so šport prikazali širši množici v zelo zanimivi luči.

Namen okrogle mize je bil poleg predstavitve novih idej in drugačnega razmišljanja v športu pridobiti in povezati nove ideje, predloge, dobre prakse v vsestransko korist razvoja športa na našem območju.

S strani športnih delavcev, predstavnikov klubov, športnih navdušencev in ljubiteljev športa smo želeli pridobiti predloge, na podlagi katerih bi lahko organizirali prihodnja srečanja in vzpostavili koncept re-kreiranja krškega športa. Sodelovanje in vključenost društev in ostalih skupin in posameznikov smo želeli vzpodbuditi tudi zaradi pobud, ki so k nam prihajale s strani športnih društev, a od povabljenih 70-ih društev se jih je vabilu na tako zastavljeno sodelovanje odzvalo le 12 predstavnikov. Upali smo da bo udeležba večja, saj je šlo za priložnost, da skupaj najdemo teme in konkretne predloge za izboljšave na področju organiziranja in financiranja športa. To je gotovo eden izmed načinov kako z omejenimi finančnimi sredstvi dosegati učinke v zadovoljstvo vseh.

Organizatorji in sogovorniki smo kot prvi korak k izboljšavam ponudili zanimive ideje, ki bi jih lahko s skupnim sodelovanjem in aktivnostjo društev izpeljali v praksi.

Predstavljena je bila ideja o organizaciji »Krške desetke – REKREIRAJMO Krško«, ki bi združila klube v ob klubskih dejavnostih, z namenom promocije posamezne panoge in klubov. Slednji bi z večjim povezovanjem in pravim konceptom, oz. zgodbo lahko širili svoje ciljne skupine, promovirali sponzorje, ki jih podpirajo in pritegnili nove, je svetovala Vesna Stanič, ki deluje na področju športnega marketinga in sponzorstev.

Če pogledamo nekoliko širše je združevanje neka naravna pot, je poudaril dr. Milan Hosta, direktor Spolint-a, inštituta za razvoj športa in dejal: »če je skupina ljudi večja, postaneš zanimivejši. Programi povezovanja imajo prednost tudi v tem, da se ljudje v skupinah raje rekreirajo, gibajo, združujejo in skrbijo za svoje zdravje. Dokazano je da z enim evrom, ki ga vložimo v športno dejavnost privarčujemo 3,5 evra pri zdravljenju ljudi, če spodbudimo h gibanju otroke pa lahko v tem kontekstu razmišljanja privarčujemo celo 5 evrov.

Koncept oz. ideja »Playness-a«, ki je produkt inštituta za razvoj športa, povečuje zanimanje staršev in otrok, za različne športne panoge in širi nabor kadrov za potrebe klubov vključenih v ta projekt.
Gre za igriv pristop do športa, na otroku prijazen način. Ta na eni strani združuje predstavitev različnih športnih panog vseh društev, ki delujejo na našem območju, na drugi strani pa omogoča, da otroci skozi igro spoznajo svoje sposobnosti, želje in potenciale ter se na tej podlagi lažje odločijo za tisto panogo, ki jim najbolj ustreza. S tem lahko presežemo tudi nekatere psihološke vplive in otroško doživljanje neuspeha, ki lahko usodno vpliva na otrokovo željo po športnem udejstvovanju. Razlaga leži v razvojni psihologiji, saj otrok do 12 leta ne razume koncepta, da ni slab, če izgubi ampak gre samo in zgolj za to, ali se je izkazal v določeni veščini. Treba je iskati nove poti in poudariti vrednote, ki ji želimo živeti. Šport je tekmovanje, a tudi veliko več kot to je o konceptu t.i. »playnessa-a« razložil dr. Hosta.

Idejo, ki jo lahko primerjamo z zgoraj opisanim konceptom, bi lahko v našem okolju realizirali tako, da bi klubi med seboj sodelovali, zainteresiranim združeno predstavili športno pestrost na predstavitvenih urah v športih dvoranah, poslali tja svoje trenerje, se igrali z otroci in hkrati vzpostavili »bazen« potencialnih športnikov v našem okolju. Tak koncept je mogoče razširiti in vanj vključiti tudi starostnike, brezposelne…skratka vse, ki v športu prepoznavajo pomembno vitalno vrednost za življenje.

Ob že omenjeni Vesni Stanič in dr. Milanu Hosti sta sodelovala še Jure Triller, izvršni direktor podjetja Identiks, ki je specializirano za programe zvestobe ter predstavnica Agencije Primož Kozmus Katja Kustec.

Občina za dotacije društvom preko javnega razpisa letno nameni 175.000 evrov, ob tem zagotavlja tudi uporabo športnih objektov, za kar nameni dodatnih 100.000, več milijonov evrov pa je Občina Krško v zadnjih letih vložila tudi v nove športne naložbe in vzdrževanje obstoječih.
A finančna sredstva so vedno le del uspeha zato upamo, da bo za vzpostavitev naprednih idej, ki bi lahko omogočile športni preporod ali vsaj nekaj napredka, v bodoče več posluha in pripravljenosti za sodelovanje tistih, ki imajo na tem področju ključno vlogo in največ možnosti za konkretne premike na bolje.