408850861_18310344031186938_1594247027150297095_n Svet24.si

Priljubljeni slovenski pevec postal očka

vanja gjorčevska, spomin Svet24.si

Mami brutalno umorjene Vanje se je najbolj ...

pcr-testiranje, test, stanežiče Necenzurirano

Zakaj lačni Jug ne verjame sitemu Švabu (PREJELI...

logar irgl Primoz Lavre Reporter.si

Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata ...

bozic Ekipa24.si

Je v Mariboru počilo med Šimundžo in Božićem?...

kmetija-2023, david, družina Njena.si

Kmetija: Ste presenečeni nad Davidovo družino?

luka doncic intervju Ekipa24.si

Dončić je nasmejal z intervjujem po tekmi, ko se...

Novice

Rdeči križ z mladimi v vrtcih, osnovnih šolah, srednji šolah in fakultetah

Piše: R.K.

Čas objave:
27.09.2023 08:34

V ponedeljek je v prostorih RK Novo mesto potekalo mentorsko srečanje za vrtce, osnovne šole, srednje šole in fakultete. Srečanja se je udeležilo 20 predstavnikov iz različnih izobraževalnih ustanov.

Predstavili so poročilo o delu z mladimi v preteklem šolskem letu in oblike sodelovanja z RKS Novo mesto v šolskem letu 2023/24.

RK Novo mesto za mlade po šolah ponuja sodelovanje v obliki delavnic, kjer lahko izberejo med Križem kapico, Nesreča nikoli ne počiva, Reci ne nasilju in Vzgoja za humanost. Svoje izkušnje iz delavnic je z nami delila tudi prostovoljka, voditeljica delavnic in prostovoljka Darja Brezovar. Vsako leto RK organizira tudi uvodno usposabljanje prve pomoči za mentorje, ki potem na šolah organizirajo ekipe prve pomoči Slišali pa smo tudi za primer povečanja znanja prve pomoči na celi šoli, če ima šola dobro organizirano ekipo prve pomoči.

Na RK Novo mesto razpisujemo likovni natečaj za bralno znamenje pod geslom »Mladi za boljši svet«, ki je namenjen vsem. Z natečajem Najprostovoljec/ka Najprostovoljska skupina pa želimo spodbuditi in pohvaliti najboljše prostovoljce med mladimi.
Šole lahko z RK sodelujejo tudi v obliki humanitarnih akcij, kot so Dan za spremembe, Teden Rdečega križa, Košarica RK, ter decembrske predpraznične dejavnosti za mlade in uporabnike storitev RK.

Mladi iz srednjih šol in fakultet z RK sodelujejo v obliki medgeneracijskega druženja ali se vključijo v prostovoljsko delo, katero zajema telefonsko družabništvo, obiskovanje starejših na domu, pomoč v skladišču, pomoč pri izvedbi delavnic za otroke v šolah in vrtcih, ter druge oblike.

Za polnoletne dijake in študente se izvajajo predavanja o pomenu krvodajalstva, organiziramo pa tudi krvodajalske akcije. Študente in dijake na njihovo vse Slovensko krvodajalsko akcijo »Častim pol litra«, 9., 10. in 12. oktobra, na Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto.

Naša prizadevanja, da bi bili še bolj uspešni pri vzgajanju humanitarnih vrednot, bodo obrodila sadove, če bomo v tem šolskem letu privabili čim več mladih v prostovoljno delo, krvodajalstvo in v ekipe prve pomoči.