Sara Isakovič 5 Svet24.si

Sara Isakovič: "Otroci so anksiozni, ogromno je ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

kmetija-2024 Njena.si

Kaj se je z Jasminom in Ines zgodilo po Kmetiji?

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Ribnica

Pusta v Ribnici ne bo?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.01.2013 16:09

Na občnem zboru Pustnega društva Goriča vas, so podali odločitev, da letos pustnega rajanja v Ribnici ne bo. Vzrok je seveda denar, ki ga ni.

Pustno društvo Goriča vas je lani praznovalo 20 let delovanja in tretjič zapored pripravilo simpatičen sprevod pustnih mask od blizu in daleč. Pred tem oz. nekajletnem premoru smo lahko v Ribnici poleg tradicionalnih ribniških pustnih mask, kot so burovž, Ribn'čani, korobači … videvali etnografske maske vseh slovenskih pokrajin, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke in od drugod. Sprevodi, ki so bili na vsako pustno soboto, so bili eni največjih v Sloveniji, organizirali so tudi velike pustne zabave v športni dvorani in v šotoru.

„Vsekakor je to dobra promocija, kajti Ribnica ima za seboj dolgoletno tradicijo karnevalov,“ je lansko leto povedal ribniški župan Jože Levstek, ki je takrat dodal, da si Ribničani želijo tovrstnih prireditev, zato upa, da bodo s pustom v prihodnjih letih nadaljevali v taki ali še večji obliki. Želje pa se za letos niso uresničile. Na sobotnem občnem zboru Pustnega društva Goriča vas, so podali odločitev, da letos pustnega rajanja v Ribnici ne bo. Vzrok je seveda denar, ki ga ni.

Pustno dogajanje je, odkar društvo ne prireja več plesov, povezano z denarjem, ki ga dobijo od občine. Tega pa je za vse projekte v Ribnici, za vsa društva, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo, samo 15 tisoč evrov. Tako dobi Pustno društvo Goriča vas na podlagi razpisa dobrih 1.500 evrov, nekaj več kot tisoč dobijo od pokroviteljev, razliko do 5.000 evrov, kolikor jih pustni sprevod stane, pa so v zadnjih treh letih črpali iz lastnih rezerv, ki jih je letos zmanjkalo. Občina posebne postavke za pustni sprevod, ki je poleg Ribniškega semnja najbolj obiskana prireditev v Ribniški dolini, nima.

Predsednik Pustnega društva Goriča vas Cveto Marinšek in župan Jože Levstek sta na občnem zboru podala enotno izjavo, da sprevoda v obliki, kot je bil prejšnja leta, letos ne bo, bodo pa PD Goriča vas, TD Ribnica, Občina Ribnica in Vrtec Ribnica na pustni torek pripravili sprevod otroških pustnih mask, ki bo potekal od vrtca do Rokodelskega centra Ribnica. Poleg tega bodo člani pustnega društva pripravili pokop pusta oz. Naceta. Ob tem je župan predsedniku društva, Cvetu Marinšku, izročil županovo priznanje za 20 let uspešnega dela. S svojim delom je društvo nedvomno veliko prispevalo k promociji Ribnice, družabnemu življenju, kar so javnosti pokazali tudi na lanski razstavi ob 20-letnici delovanja, v Rokodelskem centru Ribnica. Sobotnega občnega zbora sta se udeležila tudi predstavnika Škoromatov iz Podgrada pri Ilirski Bistrici in Pustne sekcije Striček z Vira pri Domžalah.