kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Fantje iz SDS spet skupaj: nekdanji šef slabe ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Jelena Djoković, Ljubljana Njena.si

V središču Ljubljane ujeta Jelena Djoković, ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Mokronog

Prvi priklopi že možni

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.12.2012 08:54

Projekt gradnja odprtega širokopasovnega omrežja (GOŠO) elektronskih komunikacij, ki ga za šest občin vodi Občina Mokronog-Trebelno, je v zaključni fazi.

(foto: Lapego)

Vse je šlo po načrtih, pravi vodja projekta Mojca Pekolj. Prvi priklopi so že možni.

1006 kilometrov jarkov, 9500 metrov podbojev in 1145 jaškov, približno 1700 kilometrov cevi, zrezanega 30200 kvadratnih metrov asfalta, že vpihnjenih približno 1080 kilometrov kablov. Ali drugače: v okviru projekta GOŠO je dokončano celotno hrbtenično omrežje in tako ima zdaj vsaka bela lista, ki je bila v projektu, možnost priključitve.

„Moram povedati, da je vse potekalo tako, kot je bilo na začetku predvideno, čeprav sem bila jaz mogoče na začetku zelo skeptična. Nisem si upala verjet, da bo tako lepo in normalno potekal. Pri tem se želim zahvalit predvsem občanom in lastnikom zemljišč, ki so spoznali, da želimo ta projekt realizirati predvsem za njih. Mislim, da bodo občani tudi zadovoljni; seveda, ko bodo konkretno dobili priključke, ko bodo dejansko videli, kaj pomeni širokopasovno omrežje, optika,“ pravi vodja projekta, direktorica Občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno Mojca Pekolj.


Pekoljeva je dodala, da je bilo in je še nekaj težav predvsem s služnostnimi pogodbami, a upa, da bo s temi redkimi posamezniki dogovor možen. Pojasnila je še, da bodo spomladi na teren poslali komisije, ki bodo preverile, kako je s sanacijo med gradnjo poškodovanih cest in poti. Prepričana je, da bo izvajalec del – podjetje GVO – vse poškodbe saniral tako, kot je obljubil.

V vseh sedmih občinah (še Šentrupert, Mirna Peč, Sevnica, Žužemberk in Trebnje ter z njim novonastala Mirna) je sicer na območju belih lis 5.585 gospodinjstev. Hišni priključki na belih lisah naj bi bili narejeni do konca junija 2013, že danes pa bi lahko tisti, ki so na belih lisah, imajo že zgrajen hišni priključek in so sklenili pogodbo z enim od operaterjev, s katerimi je podjetje GVO podpisalo pogodbo, uporabljali sodobne telekomunikacijske storitve.

Naložba je vredna 31,5 milijonov evrov (z DDV). Delež javnih partnerjev v višini 14,6 milijona evrov pokrivata Evropska unija in država, prej preko ministrstva za znanost in tehnologijo, sedaj preko ministrstva za infrastrukturo in prostor. Med uresničevanjem projekta je Občina Mokronog-Trebelno resornemu ministrstvu že izdala 17 zahtevkov, na podlagi katerih je ministrstvo nakazalo 13,7 milijona evrov, zadnji zahtevek, vreden nekaj manj kot 900 tisočakov, naj bi bil po sklenjenem aneksu plačan v začetku prihodnjega leta.