primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Ljubljana

Prva pomoč rešuje življenja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.09.2015 08:09

Prva pomoč je prvi korak v verigi preživetja, ne glede na to ali gre za naravno ali kakšno drugo nesrečo. Pomembno je učinkovito in hitro ukrepanje, ki preprečuje resne poškodbe.

Nesreča se lahko zgodi kadarkoli, kjerkoli in komurkoli. Ob nesrečah kar 90% življenj rešijo lokalni prebivalci. Usposobljenost za nudenje prve pomoči prispeva k zmanjševanju ranljivosti in zagotavlja boljšo pripravljenost oseb za ukrepanje, ko pride do nesreče. Vsakih 5 sekund nekdo na svetu umre zaradi posledic poškodb. Večje število usposobljenih oseb za nudenje prve pomoči pomeni, da lahko pomagajo pri preprečevanju vsakodnevnih smrtnih primerov.

V Strokovnem centru za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije, ki oblikuje doktrino prve pomoči na nacionalni ravni, sodelujejo priznani zdravniki in drugi strokovnjaki. V slovenski prostor uvajajo novosti po zgledu in na podlagi smernic Globalnega referenčnega centra za prvo pomoč pri Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Izvajalci tečajev in izpitov iz prve pomoči so zdravstveni delavci, ki opravijo usposabljanje in izpit ter pridobijo licenco predavatelja Strokovnega centra za prvo pomoč Rdečega križa Slovenije. Licenco morajo obnavljati vsake tri leta. Na tak način se seznanijo z novostmi na področju sprememb doktrine prve pomoči. Strokovni center za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije pripravlja program 70-urnega tečaja za člane ekip za prvo pomoč, ki je po obsegu in vsebini najcelovitejše izobraževanje iz prve pomoči za nezdravstvene delavce v Sloveniji. Svoje znanje pripadniki ekip obnavljajo in nadgrajujejo na krajših obnovitvenih tečajih

Rdeči križ Slovenije je v skladu z letnim programom dela, tako kot v preteklih letih, tudi letos v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje ter območnimi združenji Rdečega križa Slovenije, organiziral in izvedel številna preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči, ki preverja in spodbuja izboljšanje stanja na področju prve pomoči v Sloveniji. Na eni strani se krepi delo v občinah, organizacijah, zavodih in podjetjih (ustanavljanje ekip, kadrovsko dopolnjevanje, usposabljanje članov, opremljanje, …), na drugi strani pa tudi splošna javnost spoznava vlogo prve pomoči ter nujnost spoznavanja že pri otrocih. Izrednega pomena pa je tudi, da znanje vseskozi osvežujemo.

Skladno s cilji in smotri tekmovanja ocenjevalci pri ekipah preverjajo stopnjo usposobljenosti, znanja in izurjenosti za delovanje v primeru množičnih nesreč, pravilnost ravnanja na kraju nesreče ter spretnosti pri oskrbi poškodb, ki ogrožajo življenje. Prav tako je preverjanje namenjeno oceni izvajanja triaže poškodovanih in neodložljivih ukrepov prve pomoči, evakuacije poškodovanih in njihove priprave za transport, delovanja vodij ekip ter preverjanju opremljenosti ekip.