stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Prireditve ob občinskem prazniku Občine Straža

Piše: R.K.

Čas objave:
13.04.2023 10:49

V Straži se bo zvrstila vrsta družabnih in drugih dogodkov s katerimi bodo obeležili letošnji občinski praznik, ki ga slavijo 22. aprila

Prvi od večjih dogodkov bo že v soboto, 15. aprila, ob 19.uri, ko bo v kulturnem domu v Straži potekal koncert domače glasbe ter tradicionalna straška salamiada. Nastopili bodo ansambel Tonija Verderberja, Firbci, Dolenjskih 5 in člani društva harmonikarjev Mirna Peč. Ob tem bodo razglasili najboljše izdelovalce salam, obiskovalci večera pa bodo lahko brezplačno pokušali ocenjene salame in vina. 

Občina Straža, je v lanskem letu pristopila k projektu Čebelarske zveze Slovenije za spodbujanju sajenja medovitih dreves in rastlin na javnih površinah. V letošnjem letu bodo v sredo, 19. aprila, ob 12. uri zasadili 15 novih dreves ob sprehajalni poti ob reki Krki. Dogodek bo potekal pri šolskem mostu na levi strani reke Krke. Ob 16. uri pa se bo začela še čistilna akcija v kateri bodo sodelovali občinski svetniki, učenci in učitelji Osnovne šole Vavta vas, vrtec Krkine lučke,  različna lokalna društva, organizacije in posamezniki. Udeleženci čistilne akcije se bodo ob koncu zbrali na pogostitvi pri gasilskem domu PGD Vavta vas.

V četrtek, 20. aprila, ob 17. uri bodo v Dularjevem mlinu odprli razstavo del slikarja Kostje Viranta, ki se bo predstavil z razstavo Valovanje življenja ter Neve Virant, ki bo na ogled postavila svoja tihožitja.  Dela bodo na ogled vsak dan do 21.aprila med 14. in 18. uro ter v soboto 22. aprila od 10. do 14. ure.

V petek, 21. aprila ob 19. uri bo v kulturnem domu v Straži regijsko srečanje upokojenskih pevskih zborov. Nastopilo bo 10 zborov,  najboljši zbor  po oceni selektorja, bo  pokrajino zastopal na osrednjem srečanju na Dnevnih medgeneracijskega sožitja.

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku bo slavnostna seja, ki bo v soboto, 22. aprila ob 19. uri, na njej bodo podelili najvišja občinska priznanja.

V sklopu praznovanja bodo v Straži v torek 25.aprila pripravili državno ocenjevanje vin pod okriljem zveze Vinis.  Pričakujejo čez 300 vzorcev vin, ki jih bo ocenjevalo 15 priznanih enologov. To bo uvodno dejanje odmevne prireditve namenjene vinogradnikom in salamarjem, ki bo 3.junija v Straži, ko bodo pripravili druženje najboljših vinogradnikov in vinarjev in letošnji finale slovenskih salamiad, obeležili pa bodo tudi 30 let delovanja društva vinogradnikov Straža.