nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Brežice

Prenovljeni brežiški vodovodni stolp nared predvidoma oktobra

Piše: STA

Čas objave:
28.06.2022 09:42

V Brežicah bodo predvidoma oktobra končali lani začeto prenovo opuščenega mestnega vodovodnega stolpa in gradnjo spremljevalnega paviljona. Ta najprepoznavnejši mestni simbol bodo po prenovi v celoti namenili kulturno-turistični dejavnosti in predstavitvi mestnih znamenitosti. Prenova teče po načrtu, je ocenil župan Ivan Molan.

Na stolpu te dni utrjujejo navpične vezi na pročelju. Urejajo požarno zapiranje jeklenih etažnih konstrukcij in dvigala ter hkrati nameščajo potrebne elektro napeljave. Potekajo tudi mavčno-kartonska dela. Končujejo pročelni sestav osmerokotnega dela šestega nadstropja. Nameščajo tudi ograje pri krožnih stopnicah na vseh podestih, med drugim so razrezali betonski vodni zbiralnik, arheologi pa so končali delo na območju paviljona, je navedel Molan. Med najbolj zahtevna dela je župan uvrstil statično sanacijo stolpa in omenjeni razrez vodnega zbiralnika in dodal, da sicer Posavski muzej "že pripravlja vsebine za stolp".Spremljevalne dejavnosti, kot so informacijska točka, trgovinica s spominki, kavarna in sanitarije, bodo uredili v omenjenem paviljonu ob stolpu. Na njegovem območju so sicer končali rušitvena dela in opravili širok izkop. Sledili bosta zasipavanje kleti in gradnja temeljne ploščadi, je še povedal Molan. Brežiška občina je septembra lani podpisala pogodbo za prenovo tamkajšnjega vodovodnega stolpa, mestnega in občinskega simbola ter tehničnega spomenika, ki v državi velja za enega izmed dveh starejših te vrste. Preurediti ga nameravajo v višinsko razgledišče z galerijo in ga nameniti turizmu. Prenova naj bi skupaj z davkom stala nekaj manj kot 1,58 milijona evrov.

Brežiški vodovodni stolp so za potrebe mestnega vodovoda zgradili leta 1914. Ker je za svoje delovanje potreboval električni motor, so za njegov pogon zgradili tudi dizelsko elektrarno. Deloval je do leta 1983. Visok je 46 metrov in v večjem delu krožno zasnovan. Na vrhu ga zaključuje osmerokotni vodni zbiralnik, podprt s šestnajstimi podporniki. Stolp, ki ga krasijo trije manjši balkoni, je pokrit z osemstransko piramidasto streho. Stoji na vogalu osrednje brežiške vpadnice oziroma Bizeljske ceste in Ulice stare pravde. Zgradili so ga ob vzhodnem obodu zgodovinskega mestnega jedra in na ostankih mestnega obrambnega obzidja. Njegov načrt je izgubljen, prav tako se niso ohranili podatki o njegovem arhitektu. Stolp je uveljavljen simbol Brežic. V državi sta sicer ohranjena le dva tovrstna stolpa, brežiški in vodovodni stolp v Kranju.