Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

medilab2 Necenzurirano

Prihaja največji prevzem v zdravstvu: ga bo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

matjaz kek Ekipa

Matjaž Kek iskreno in brez zadržkov o Boštjanu ...

saša-popović BestFM

Ta voditelj je hudo bolan, infuzije kar na domu

pogacar Ekipa

Uau! Pogačar navdušil svet, njegove besede ...

Novice

Predstavitev rezultatov dela GZ Sevnica

Piše: R.K.

Čas objave:
20.05.2024 10:05

Na podlagi opravljanja gasilske javne službe in v lanskem letu podpisane pogodbe je poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janžič županu Srečku Ocvirku predstavil rezultate dela v preteklem letu. Poudarek delovanja gasilske zveze je bil v povezovanju prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo na območju občine, izobraževanju in usposabljanju ter preventivnih dejavnostih.

Gasilska zveza Sevnica združuje prostovoljna gasilska društva z 2222 aktivnimi člani. Med njimi je 342 operativnih gasilcev, 237 pripravnikov, 648 pionirjev in mladincev ter 167 veteranov. Zveza usklajuje in usmerja izvajanje nalog zaščite in reševanja ljudi ter premoženja ob požarih in ob naravnih in drugih nesrečah.

V letu 2023 je Gasilska zveza Sevnica izvedla tečaje za gasilce pripravnike, operativne gasilce, nižje gasilske častnike in gasilske častnike. Poleg osnovnih tečajev so gasilci sodelovali v dodatnih usposabljanjih na lokalnem in državnem nivoju. Njihova strokovnost se je izkazala pri intervencijah, kar so pohvalili tudi inštruktorji iz izobraževalnih centrov. Prav tako so se redno udeleževali različnih seminarjev, posvetov in tekmovanj. V letnem poročilo je izpostavljeno delo ekip prostovoljnih gasilskih društev iz Blance, Pokleka in Sevnica za odlične rezultate na državnem tekmovanju.

Na 137 intervencijah je sodelovalo 1239 operativnih gasilcev. Največ posredovanj je bilo opravljenih v okviru tehnične in druge pomoči reševalnim in drugim službam, kar med drugim obsega zavarovanje kraja pristanka helikopterja za prevoz obolelih in poškodovanih oseb do bolnišnice, pomoč zdravstvenim službam pri prenosu obolelih in poškodovanih oseb ter tehnične posege za odpiranje objektov. Gasilci so posredovali tudi pri 31 nesrečah v cestnem prometu in eni nesreči v železniškem prometu ter pri več naravnih nesrečah – požarih, vetrolomih in poplavah.

Ob katastrofalnih poplavah avgusta lani so člani Gasilske zveze Sevnica skupaj s kolegi iz drugih gasilskih zvez v Posavju sodelovali v štirih izmenah pri odpravljanju posledic poplav v Polzeli, Braslovčah, Gornjem Gradu in Preboldu. Pri teh intervencijah je sodelovalo kar 109 gasilcev.

V oktobru, mesecu požarne varnosti, je bila na Mali Jatni v Kladju pri Krmelju izvedena občinska gasilska vaja, na kateri je sodelovalo 150 pripadnikov služb zaščite in reševanja. Poleg gasilcev iz 14 prostovoljnih društev so sodelovali tudi policisti, reševalna enota ZD Sevnica in Občina Sevnica. Občinska gasilska vaja je pomembna oblika usposabljanja in preverjanja usklajenosti vseh služb zaščite in reševanja, ki morajo v primeru večjih naravnih nesreč vselej delovati usklajeno.

V letošnjem letu v Gasilski zvezi Sevnica nadaljujejo z zastavljenimi programi. Sredi poletja pričakujejo dobavo gasilskega vozila GVCZD-1 za reševanje z višin in globin, ki je bilo naročeno v okviru sodelovanja Občine Sevnica, Gasilske zveze Sevnica in Uprave za zaščito in reševanje.

Lokalna skupnost s ponosom spremlja prizadevanja vseh posameznikov in posameznic, ki v okviru prostovoljstva in v okviru poklicnega jedra opravljajo gasilsko službo. Njihova nesebična dejanja prispevajo k večji varnosti v našem lokalnem okolju.