sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

Predsednik SŠK Saje bo v Novem mestu daroval mašo za žrtve vojne v Ukrajini in mir

Piše: STA

Čas objave:
29.03.2023 08:44

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof Andrej Saje bo nocoj v novomeški stolnici sv. Nikolaja daroval mašo za žrtve vojne v Ukrajini in za mir. Maše se bodo udeležili tudi begunci iz Ukrajine, ki živijo v Novem mestu in okolici, so sporočili iz SŠK.

Kot so sporočili, so se katoličani v Evropi na pobudo Sveta evropskih škofovskih konferenc v preteklosti že povezali v molitvi za težave, ki so prizadele globalni svet. Leta 2020 so molili za končanje epidemije covida-19, leto pozneje za žrtve epidemije, lani pa ob posvetitvi in izročitvi Rusije in Ukrajine Marijinemu brezmadežnemu srcu. Letos pa je Svet evropskih škofovskih konferenc 39 evropskih škofovskih konferenc povabil, da se v postnem času pred veliko nočjo povežejo v t. i. evharistično verigo, kjer bo vsak dan v postu posamezna škofovska konferenca molila za žrtve vojne in za mir v Ukrajini, so zapisali.

Papež Frančišek je sicer sredi marca v pogovoru za italijanski časnik Il Fatto quotidiano posvaril pred "globalizacijo brezbrižnosti" spričo konfliktov v svetu. Med drugim je dejal, da pri vojnah nihče ne bi smel gledati stran. Izrazil je željo po miru. "Mir v mučeni Ukrajini in v vseh drugih državah, ki trpijo grozote vojne," je dejal.

Na vojno v Ukrajini se je februarja na predstavitvi publikacije V službi evangelija in človeka odzval tudi Saje. Med drugim je dejal, da si škofovske konference v Evropi prizadevajo za mir v Ukrajini in Evropi, za dostojanstvo in spoštovanje človekovih pravic ter za versko svobodo. "Danes vemo, da je v globaliziranem svetu edina pot, da sodelujemo. Ne samo cerkve med seboj, temveč celotna družba. Živimo na istem planetu in na istem prostoru, zato ne moremo mimo dialoga, pogovora, poslušanja in skupnega načrtovanja," je dejal.