Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

Pred nami vremensko buren vikend

Piše: STA

Čas objave:
26.10.2018 12:08

Vremenoslovci Arsa opozarjajo na burno vremensko dogajanje v prihajajočih dneh. Tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da bodo do ponedeljka padavine naraščale, močnejše bodo predvidoma v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Pihal bo tudi močan veter.

Tudi gasilci prebivalstvo opozarjajo na previdnost. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana Vič so tako na Facebooku spomnili na poplave, ki so Ljubljano prizadele pred štirimi leti. "Za nedeljo in ponedeljek je napovedano obilnejše deževje. Zaradi odpadlega listja obstaja večja verjetnost, da se bodo kanalizacijski jaški in odtoki zamašili. Preventivno pospravite listje, sčistite odtoke in si s tem zagotovite, da ne bo prišlo do zalivanja meteorne vode v kleti, dvorišča in nižje ležeče objekte," so zapisali.

Kot pojasnjujejo vremenoslovci, se bo nad zahodno Evropo in zahodnim ter severnim Sredozemljem poglobilo ciklonsko območje. Z močnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi bo k nam več dni zapored dotekal topel in zelo vlažen zrak.

Dež bo v hribovitih zahodnih krajih začel padati danes. Močnejše padavine vremenoslovci napovedujejo za soboto predvsem na severozahodu, od nedelje do torka zjutraj pa v celotni zahodni polovici Slovenije. Nastale bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi, lahko tudi dolgotrajnejšimi nalivi. V vzhodni Sloveniji bo v soboto še povečini brez padavin, nato pa bo tudi tam občasno deževalo. Močno deževje bo zajelo tudi Furlanijo-Julijsko krajino in avstrijsko Koroško.V celotnem padavinskem obdobju lahko pade v zahodni Sloveniji od 150 do 300, krajevno predvsem v zgornjem Posočju lahko do 400 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in južni Sloveniji pa od 100 do 200 litrov na kvadratni meter. V nekaj dneh bo padla povprečna mesečna količina padavin za oktober.

Zaradi obilnih in dolgotrajnih padavin bodo reke začele naraščati najprej v zahodnem delu Slovenije, kasneje pa tudi drugod. Povečala se bo verjetnost za poplavljanje rek, zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji in sicer od nedelje do vključno torka. Zaradi predvidenih obilnih padavin v Avstriji se bo povečala tudi vodnatost Drave in Mure.

Od sobote do torka zjutraj bo precej vetrovno. V višjih legah in tudi po nižinah vzhodne Slovenije bo pihal okrepljen veter južnih smeri, ki bo predvidoma najmočnejši v ponedeljek in v noči na torek. Ni izključen niti pojav vetroloma.