voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Novice Novo mesto

Pot ob Levičnikovi cesti bo kmalu dokončana

Piše: STA

Čas objave:
20.08.2019 06:34

Pot za pešce in kolesarje, ki so jo ob novomeški Levičnikovi cesti oz. tamkajšnji obvoznici in najkrajši cestni povezavi z Belo krajino začeli graditi pred letom, naj bi bila v nekaj tednih dokončana. Projekt, ki bi ga morali končati maja, so podaljšale rešitve, ki so jih zahtevali upravljavci infrastrukture.

Zaradi del zaprt izvoz iz Levičnikove proti Ragovem.JPG
Dela na Levičnikovi cesti
Foto: MO Novo mesto

Na novomeški občini so pojasnili, da so bile razlog za nekoliko daljšo izvedbo določene spremembe projektiranih rešitev zaradi zahtev upravljavcev infrastrukture, kot so zaščita plinovoda, razširjena obojestranska navezava na Ločenski most in druge rešitve.

Dela na omenjeni večnamenski poti so sicer končali. V prihodnjih tednih jih čaka še komisijski pregled, po katerem bodo stezo tudi uradno predali uporabi, so še napovedali.

Po podatkih novomeške občine pogodbena vrednost naložbe znaša nekaj manj kot 1,25 milijona evrov. Mestna občina Novo mesto je zanjo dobila zagotovljenih nekaj manj kot 650.000 evrov evropske denarne podpore.

zapora ceste .JPG
Ureditev večnamenske poti ob Levičnikovi cesti
Foto: MO Novo mesto

Zgradili so sicer 1,2-kilometrsko tri metre široko večnamensko pot ob desnem robu Levičnikove ceste proti Žabji vasi. Na obeh straneh glavne ceste so v dolžini dobrih sto metrov hkrati zgradili pločnik in kolesarsko stezo ter še stometrsko večnamensko pot na priključku za Ragovo.

Uredili so tudi nov prehod za pešce in kolesarje v križišču priključka Ragovo in lokalne ceste ter dva prometna otoka na glavni cesti. Na pred tem neosvetljenem cestnem odseku so postavili razsvetljavo in uredili avtobusna postajališča.

Z omenjeno potjo so uredili tudi kolesarsko povezavo med dvema velikima stanovanjskima in zaposlitvenima središčema, med Ločno in Žabjo vasjo, ter dodali nov člen k povezavi novomeškega kolesarskega omrežja, so pristavili.

Ker so pri gradnji večnamenske poti naleteli na težavo, kako to povezati s križiščem v Žabji vasi, ki sicer že več let čaka na prenovo, so uredili začasno rešitev in priključek v Žabji vasi speljali po stari poljski stezi, ki se izteče pri bližnjem gostišču.

Omenjena začasna rešitev naj bi veljala do pomladi, ko naj bi občina v "predfazi celovite prenove križišča" samostojno poskrbela za ustreznejšo povezavo, križišče v Žabji vasi pa naj bi država prenovila šele po izgradnji prvega cestnega odseka južnega dela ceste tretje razvojne osi med novomeškim Mačkovcem in tovarno Revoz.