kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

Alojz Ihan Reporter.si

Alojz Ihan se ne vda in odgovarja UKC: Prazne ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Brežice

Posavci terjajo spoštovanje rokov pri HE in protipoplavni zaščiti

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
16.10.2015 13:44

Posavski župani nasprotujejo predlogu spremembe zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save in predlogu dopolnitve zakona o varstvu okolja ter pozivajo k spoštovanju že dogovorjenih rokov pri gradnji hidroelektrarn in protipoplavne zaščite. Poslanec SMC Igor Zorčič pa meni, da so njihova opozorila prezgodnja.

Posavski župani so na današnji novinarski konferenci sveta regije Posavje, opozorili, da se državno uradništvo in vlada po njihovi oceni ne držijo zakonsko določenih in dogovorjenih rokov glede izgradnje hidroelektrarn Brežice ter Mokrice.

Zaradi dvoletnega podaljšanja rokov naj bi nastalo več kot 18 milijonov evrov gospodarske škode, financiranje projektov naj bi ostalo nedorečeno, hkrati pa naj bi nova zakonodaja gradnjo hkratne protipoplavne zaščite zavrla za dve leti.

Kot je dejal brežiški župan Ivan Molan, se zdi, kot da bi državni uradniki in vlada, s tem, ko naj bi denar, namenjen za zadnji dve spodnjesavski hidroelektrarni, usmerili drugam, želeli žrtvovati več brežiških vasi in protipoplavno varnost več kot tisoč tamkajšnjih prebivalcev.

Krški župan Miran Stanko pa je dodal, da gre za državno nespoštovanje pogodb in dogovorov, hkrati pa, ker lokalna skupnost pri pripravi novih zakonskih predlogov ni sodelovala, za nedemokratičen pritisk nanjo.

Da to ne drži, je opozoril poslanec SMC in brežiški svetnik Igor Zorčič. Kot je dejal, so trditve in pozivi posavskih županov prezgodnji. Na strankarski in koalicijski ravni so namreč že ukrepali, rezultat tega pa je, da se ministrstvo za infrastrukturo povsem strinja s Posavci in da je treba tamkajšnji zadnji elektrarni zgraditi bistveno prej, hkrati pa zanje najti ustrezen vir financiranja.

Med udeleženci novinarske konference je bil tudi predsednik odbora za hidroelektrarne na spodnji Savi Niko Galeša, ki je navedel, da podaljšanje rokov med drugim prinaša izpad koncesijskih dajatev občinam in državi, kršitev veljavne zakonodaje in koncesijske pogodbe, kršitev prostorskih uredb in izigravanje Posavja kot regije.

Posavske občine na vse navedeno ne bodo pristale, je dejal. Hkrati je za sredo napovedal izredno sejo odbora za hidroelektrarne na spodnji Savi, na kateri bodo vnovič razpravljali na omenjeno temo in od odgovornih terjali odgovore. V primeru sprejetja nove zakonodaje je Galeša opozoril na možnost ustavne pritožbe.

Na novinarski konferenci so prebrali tudi elektronsko sporočilo radeškega poslanca in vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je sporočil, da novih zakonskih predlogov ne podpirajo.

Med udeleženci je bil tudi posavski državni svetnik Jože Slivšek, ki je poudaril, da je na strani Posavcev.

Predsednik Sveta regije Tomaž Režun o današnjih pogovorih


Župan Krškega Miran Stanko


Župan Brežic Ivan Molan