slika Svet24.si

V Pomurju izsledili eno najbolj iskanih slovenskih...

solsticij Svet24.si

Ognjeni zublji in zeli ter magične moči kresnih ...

struge, luče, poplave Necenzurirano

Sanacija poplav je zlata jama za izbrance: dobili ...

asta vrecko rtv protest bobo Reporter.si

Takšnega kaosa, kot je danes na RTV Slovenija, ni...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Hajdi3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Hajdi srečno zaljubljena

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

Novice

POPOLNA ZELENO-VIJOLIČASTA SIMFONIJA NAPOLNILA ŠTAJERSKI BOČ IN SRCA

Piše: R.K.

Čas objave:
13.06.2024 11:24

Po petkovi nevihti z močnimi nalivi se je Štajerska prebudila v mirno, sončno soboto. A ta je že od ranega jutra s seboj prinesla povsem drugačne vrste poplavo – morje vedrih pohodnikov, ki so iz vseh smeri grizli kolena in premagovali strmine proti Boču.

V njegovem mogočnem objemu se je na prostrani Bočki ravni pred tamkajšnjim planinskim domom namreč odvijal drugi letošnji dogodek največjega slovenskega pohodniškega gibanja Laško gremo v hribe. Obiskovalce so tam pričakali osvežitev dobrodošlice Laško 0,0%, gostoljubni oskrbnik Oliver Čobec z odlično pripravljeno ekipo ter poskočni ritmi Aktualove Galame in Petkove pumpe. Dogodek je s svečano izvedbo slovenske državne himne tokrat odprla Veseljakova urednica in voditeljica Janja Ulaga, nato pa je z domačimi vižami plesišče pred odrom napolnil ansambel Petan. 

Narodnozabavnemu programu je sledil pozdrav številne zasedbe radijskih in televizijskih voditeljev Aktuala in Veseljaka ter letošnje ambasadorke gibanja Lee Mederal Gams, oskrbnik pa je nato s sunkovitim udarcem macole tradicionalno odprl sodček hmeljevega napitka, ki ga je v laško zeleno odeti pivovar v prijetno ohlajenih ekoloških pralnih povratnih kozarcih postregel zaslužnim hribolazcem.

Vedno toplo sprejeta kraljica pohodniških src Natalija Verboten je po fotografiranju z dolgo vrsto oboževalcev v hribih zbrane tudi letos očarala s svojimi brezčasnimi uspešnicami in jih skupaj z maskoto Aktualkom med prepevanjem kar dvakrat popeljala v veseli vlakec po osrednjem prizorišču.

Vijoličaste barve štajerskega ponosa NK Maribor in Zlatorogovo športno družino je na Boču zastopal mladi nogometaš Lan Vidmar, obiskovalci pa so se to pot pomerili v košarkarskih metih pločevink v enega od posebnih zabojnikov in jih s tem prispevali v projekt Laško Bivak za bele vrhove, v okviru katerega bo nositeljica Pivovarna Laško s podporo PZS in skupaj s partnerji SloPak, Talum, Impol in KOV v letu 2025 iz predelanega aluminija postavila tri bivake v slovenskih gorah.

Prav te pa, skupaj z vsemi najmogočnejšimi svetovnimi vršaci, že več kot pol stoletja predstavljajo drugi dom tokratnemu prejemniku zahvalnega priznanja Laško Legenda, alpinističnemu velikanu Vikiju Grošlju. Obiskovalci so bili navdušeni nad priložnostjo, da so lahko z največjim planincem na sončni strani Alp, ki je premagal vse najvišje vrhove celin, pokramljali in pridobili posvetilo v katero izmed njegovih 19 knjig, z zadnjo Mojih 33 odprav na čelu. 

Kot predzadnja in posebno presenečenje sta se na oder odpravila še aktualovca vsestranski Klemen Bunderla in letošnja fatalka Martina Švab ter ob glasnem aplavzu predstavila še povsem svež skupni prvenec Bodi od meni. Že dodobra ogrete glasilke in pete razposajenih pohodnikov pa sta v sklepnem delu glasbenega programa z venčkom hitov do vrelišča pripeljala priljubljena domača matadorja Samcy Jay in Saška iz skupine SKaTER. ˝Več pa ni,˝ je, preden so se planinci polnih src in vedrih obrazov odpravili nazaj v dolino, drugega od šestih letošnjih hribovskih dogodkov zadovoljno sklenila jezična Veseljakinja Nina Cestnik Pavlič.

Tudi na Boču je testiranje premagovanja klancev z naprednimi električnimi kolesi serije Mantis ponudila ekipa Elanovih strokovnjakov, svojo kolekcijo vrhunske pohodniške obutve pa razstavila žirovska Alpina. Par njihovih unikatnih usnjenih gojzarjev Laško Gremo v hribe, ki jih v prosti prodaji ne bo moč kupiti, je v posebnem tekmovanju prvič šel tudi na srečne pohodniške noge. In kot sta povedala voditelja – še zdaleč ne zadnjič. Naslednja priložnost bo namreč že konec prihodnjega tedna, ko se na prvo poletno soboto tudi letos povzpnemo do obnovljene Vojkove koče na vedno čudovitem Nanosu.

Organizatorji pa si še bolj od lepega vremena želijo, da bi tja čim več ljudi prišlo na zdrav in do narave prijazen način – peš ali s kolesom. ˝Na Boču, kjer smo se radostili in je vsa organizacija potekala brezhibno, nas je neprijetno presenetila količina avtomobilske pločevine pred planinskim domom. Dogodki Laško Gremo v hribe so za obiskovalce brezplačni ravno zato, ker si zabavo zaslužijo na drug način – z urico zdravega gibanja v gojzarjih ali kolesarskih čevljih, ki je poplačana na vrhu. To je naš koncept in srčika projekta,˝ je polna parkirišča ob prizorišču obžaloval Urban Kramberger, vodja znamke Laško. ˝Na Nanosu si želimo več zdrave mobilnosti in manj salonarjev. Naj bodo v hribih elegantni vaši gibi, ne čevlji,˝ je še pristavil.