primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

Policija pred novim šolskim letom začenja aktivnosti za varno pot v šolo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.08.2015 05:30

Policija je z včerajšnjim dnem začela aktivnosti pred novim šolskim letom za varno pot v šolo. Tako bodo policisti pred samim začetkom šolskega leta z vodstvi šol pripravili načrte varne poti v šolo, ob začetku in med šolskim letom pa izvajali poostren nadzor prometa in preverjali brezhibnost avtobusov za prevoz otrok, so sporočili s policije.

Kot pojasnjuje predstavnik sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Matjaž Leskovar, bodo aktivnosti usmerjene predvsem v varovanje otrok na poti v in iz šole. "Mnogo otrok se bo namreč v šolo podalo prvič, pri tem pa ne poznajo nevarnosti, ki prežijo na šolski poti in v vsakdanjem prometu. Pridružili se jim bodo tudi drugi učenci, ki so po dolgih počitnicah razigrani in zato manj pozorni na cesti," poudarja.

Policija voznike zato po Leskovarjevih besedah opozarja, naj bodo v teh dneh v prometu še posebej pozorni, posebej v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se igrajo otroci, ter naj temu ustrezno prilagodijo svojo vožnjo. Nad ravnanjem voznikov bo bedela tudi policija, katere aktivnosti bodo razdeljene na tri časovna obdobja - obdobje pred začetkom šolskega leta, ob njegovem začetku in med samim šolskim letom.

Pred začetkom šolskega leta nameravajo policisti pregledati cestnoprometno signalizacijo v okolici šol in o morebitnih potrebnih popravkih obvestiti vzdrževalce cest. Skupaj z vodstvi šol bodo pripravili načrte varnih poti v šolo, šolam pa bodo tudi predstavili možnosti sodelovanja z drugimi institucijami pri varovanju otrok.

V prvih šolskih dneh namerava policija izvajati poostren nadzor prometa, posebej med prihodom učencev v šolo in odhodom domov. Preverjali bodo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost z odsevnimi telesi, opremljenost učencev prvega in drugega razreda z rumenimi ruticami ter brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem. Redno bodo preverjali tudi pravilno uporabo varnostne čelade.


Poostreno namerava policija nadzirati tudi tehnično brezhibnost vozil, v katerih prevažajo otroke, ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme. Za starše prvošolčkov pripravljajo predavanja o prometni varnosti, za učence pa predavanja o prometni vzgoji.

Med samim šolskim letom namerava policija preverjati brezhibnost avtobusov za prevoz otrok na izlete in same voznike ter nadzirati organizirane šolske prevoze otrok.

Pred novim šolskim letom na policiji staršem svetujejo, naj otroke že zgodaj seznanijo s situacijami v prometu, jih naučijo varnega prečkanja ceste, pomena barv na semaforju ter pravilne hoje po pločniku ali ob robu ceste.

Opozarjajo tudi, da morajo imeti mlajši otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo na območju umirjenega prometa in na območju za pešce, so še zapisali na Generalni policijski upravi.

Matjaž Leskovar o previdnosti v prometu ob začetku novega šolskega leta