izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Novice Brežice

Poletna muzejska noč 2015 v Posavskem muzeju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.06.2015 13:21

Na trinajsto poletno muzejsko noč na Slovenskem so v Posavskem muzeju Brežice pripravili raznolik program, ki je dopolnjeval obeležitve 500-letnice največjega slovenskega kmečkega upora. Po osrednji slovesnosti v petek, je že prvi dogodek bil izjemna dopolnitev pripovedi o prizadevanjih in usodah naših prednikov.

Ob 20. uri je potekalo odprtje ambientalne razstave Mirsada Begića z naslovom Veliki čuvaj. Avtorja in izjemno postavitev v neobnovljen, surov prostor ob grajskem dvorišču je predstavil likovni kritik, umetnik poezije in proze, eden najbolj znanih in cenjenih umetnostnih zgodovinarjev in kustosov Andrej Medved. V izdani zloženki – plakatu je objavljeno tudi njegovo besedilo, kjer je predstavil razstavo in sam koncept Velikega čuvaja tudi kot posebno občutenje, ki nakazuje prestop, prehod in padec v brezno. Obiskovalci so razstavo občutili kot izjemen prikaz t. i. »dan zatem«, dan po bitki, ki se je med 9000 uporniki in neznanim številom takratnih stanovalcev gradu odvijalo ravno te dni pred poltisočletja v Brežicah.

Umetniški »sij« Mirsada Begića in njegov izredno čuteč pristop k postavitvi je dodal k uporniško-bojevniškemu duhu tisto t. i. dodano vrednost – včeraj in danes, predvsem pa odstira oziroma omogoča snovanje prihodnosti. »Na poletno muzejsko noč smo v Posavskem muzeju Brežice skupaj z Mirsadom Begićem odprli nova vrata, dali novo razsežnost ne samo prostoru, ampak našemu celovitemu delovanju, in upamo, da dodali tudi k pogledom na umetnost in svet vseh, ki bodo vstopili k Velikemu čuvaju,« so sporočili iz Posavskega muzeja.

Ob 21. uri pa se je pričel koncert Gasilskega pihalnega orkestra Loče pod vodstvom dirigenta Daniela Ivše. Izvajali so raznovrstne skladbe in del koncerta izvedli z Vokalno skupino Aria. Kljub nepoletni poletni noči, so obiskovalci več kot eno uro uživali v odlični glasbi, ki so jo izvajali odlični godbeniki in godbenice. Koncert je del obeležitve 95-ih let delovanja orkestra in je del neprecenljive godbeniške dediščine v Posavju in širše.
Ob 23. uri pa se je več kot 70 obiskovalcev odločilo za udeležbo na nočnem vodstvu po grajskih zgodbah. Prva zgodba je potekala po aktualni Posavski muzejski vitrin Ko se je stemnilo … Avtorica Silvija Skrivalnik je obiskovalce po prostorih arheološke in etnološke zbirke popeljala s svetilko v roki in jim predstavila svetila skozi čas. Čarobnost večera, tema in razsvetljena ulica so imeli posebno moč, saj je kljub velikemu številu obiskovalcev vladala popolna tišina. Sledila je zgodba o kmečkih uporih. V zbirki 16. stoletja sta obiskovalce pričakala »puntarja« ter predstavila vsak svojo zgodbo, Boštjan Kolar o uporu 1515 in Dejan o uporu 1573. Po ogledu zbirke, je imela v Viteški dvorani uvod v zadnji del Andreja Matijevc ter vse povabila še v galerijo Mosconov. Tam je »puntar« Dejan Cizl predstavil zgodbo lokalnega upora 1661 na gradu Pišece.
Poletna muzejska noč s široko odprtimi vrati Posavskega muzeja Brežice se je zaključila z zadnjo zdravico in s piškoti – posebno obliko kronic in ščitov, ki so jih oblikovali v muzeju, pečejo pa jih v Parni pekarni »Pri Pegamu«, v nedeljo ob 1.00.