primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Novo mesto

Podrta drevesa ovirajo promet

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.10.2012 05:23

Sneženje, ki nas je zajelo ta vikend je povzročilo nemalo preglavic. Promet tudi v tem jutru ovirajo podrta drevesa. Center Novega mesta brez električne energije, prav tako območje Ždinja vas - Trška gora.

Podrta drevesa na cesti promet ovirala(jo) na cesti: 
- 03:48h/ Novo mesto-Mirna Peč,odcep za Kuzarjev kal
- 04:28h/ Metlika-Krmačina
- 05:20h/ Poljane pri Mirni Peči
- 05:53h/ Trebnje- Mirna Peč, pri kraju Smedovec
- 05:47h/ Semič-Uršna Sela
- 06:15h/ Podrto drevo ovira promet na cesti Novo mesto - Stranska vas, pri Žagi v Pogancih.
- 06:22h/ Podrto drevo na cesti Žužemberk - Bič, cesta težko prevozna
- 06:26h/ Cesta Zalog-Češča vas, pri Opekarni je poplavljena in težko prevozna
- 06:58h/ Prapreče pri Šentjerneju, podrti drevesi na hiši
- 07:01h/ Metlika - Novo mesto, pod Vahto promet oviran zaradi podrtega drevesa. Prevozno le za osebna vozila.
- 07:03h/ Goriška vas pri Škocjanu proti Goriški gori.

Na spletnih straneh uprave za zaščito in reševanje pa poročajo tudi o električnem mrku v centru Novega mesta.

06:29h/ Na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje pa poročajo tudi o požaru na električnem drogu v Kostanjevici na Krki.

Novomeški Regijski center za obveščanje delavno
V času od 16.00 do 29.10.2012 do 6.00 je 44 gasilskih društev, skupaj več kot 200 gasilcev iz dolenjskih in belokranjskih občin opravilo 66 intervencij.
Občina Novo mesto
V občini Novo mesto je pri odstranjevanju podrtega drevja in čiščenju cest sodelovalo 7 gasilskih društev: Ratež, Prečna, Uršna sela, Stranska vas, Kamence, Šmihel Novo mesto in Podgrad-Mehovo skupaj 41 gasilcev in poklicni gasilci GRC Novo mesto. Največ težav je bilo na relaciji Novo mesto – Mirna peč, Ratež – Mokro Polje, Srebrniče – Potok, Novo mesto – Laze in na cesti Novo mesto – Vahta, kjer je bila cesta popolnoma zaprta v obe smeri eno uro.
Prekinjena oskrbe z električno energijo je bila na Ratežu in okolic ter v Cegelnici.
Občina Mirna
Na relaciji Mirna – Volčje njive so gasilci iz omenjenih krajevnih PGD odstranjevali podrto drevje.
Občina Semič
Največ težav je podrto drevje povzročalo na cestah Štrekljevec – Jugorje, Laze – Semič in Gaber – Podturn. Posredovali so gasilci PGD Kot Brezje, Semič, Štrekljevec, Ručetna vas in Rožni dol, skupaj 20 gasilcev.
V popoldanskih urah je prišlo do izpada električne energije na relaciji Črmošnjice Srednja vas – Vrčice in v Sovinku.
Občina Trebnje
V občini Trebnje je 33 gasilcev iz gasilskih društev Čatež, Račje selo, Trebanjski Vrh, Log, Sela pri Šumberku, Štatenberk in Veliki gaber odstranjevalo podrto drevje v omenjenih krajih. Na relaciji Replje – Žužemberk je podrto drevo padlo na osebno vozilo.
Zaradi izpada električne energije je posledično prišlo do prekinitve oskrbe s pitno vodo na področjih krajevnih skupnosti Veliki Gaber, Šentlovrenc, Velika Loka, Račje selo, Knežja vas in Dobrnič. Ponovna oskrba s pitno vodo naj bi bila zagotovljena v jutranjih urah .
V več kot polovica občine Trebnje bo oskrba z električno energijo motene do jutranjih ur
Občina Metlika
Največ težav je podrto drevje povzročalo na cestah Jugorje – Štrekljevec, Metlika – Krmačina, Metlika – Grabrovec in Metlika – Novo mesto pred prelazom Vahta, kjer je bila cesta zaprta eno uro. Posredovali so gasilci gasilskih društev Suhor, Metlika in Dragomlja vas, skupaj 31 prostovoljnih gasilcev.
Občina Mokronog – Trebelno
Gasilci PGD Mokronog in Štatenberk so odstranjevali podrto drevje na relaciji Bruna vas – Tržišče in v kraju Jagodnik.

Občina Mirna peč
Na relaciji Mirna Peč – Novo mesto in v krajih Sveta Ana in Šentjurij je podrto drevje močno oviralo promet. Na Marofu v Mirni peči pa je drevo padlo na parkirano osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Mirna peč, Hmeljčič in Jablan, skupaj 22 gasilcev.
Občina Šmarješke Toplice
Podrto drevo v kraju Zbure so odstranili domači gasilci.
Občina Šentjernej
Največ podrtega drevja so gasilci PGD Šentjernej, Orehovica, Cerov Log in Gorenje Vrhpolje odstranjevali v okolici Mokrega Polja in na cesti proti Javorovici, skupaj 12 gasilcev.
Brez električne energije so do jutranjih ur ostali porabniki Dolenjega Maharovca, Mokrega Polja in Brezovice.
Zaradi razlitja reke Krke je v kraju Zameško poplavljena lokalna cesta in zaprt most čez reko Krko.
Občina Črnomelj
Podrto drevje so na relacijah Zilje – Vinica, Nova Lipa – Drežnik, Črnomelj – Adlešiči in krajih Grič, Damelj in Lokve odstranjevali gasilci PGD Črnomelj, Dobliče, Adlešiči, Hrast-Perudina, Sinji Vrh in Zilje, skupaj 27 gasilcev.
Občina Žužemberk
Podrto drevje so v krajih Poljane in Reber odstranjevali gasilci PGD Žužemberk in Reber. Brez električne energije so bili prebivalci Dvora, Veliki in Mali Lipovec, Ajdovec, Brezova reber.
Občina Straža
V občini Straža so gasilci PGD Vavta vas posredovali na cesti proti Drganjim Selam in proti Novemu mestu, skupaj 9 gasilcev.

Brežiški Regijski center za obveščanje včeraj
OBČINA BREŽICE
Ob 17.58 so gasilci PGD Cerklje ob Krki in PGD Pirošica nudili pomoč v naselju Boršt, pri preselitvi kmetijske mehanizacije zaradi naraščanja reke Krke. Ob 21.15 so gasilci PGD Loče izčrpali vodo iz kleti stanovanja v naselju Loče.
OBČINA KRŠKO
Ob 20.28 so gasilci PGE Krško izčrpali vodo iz kleti poslovnega objekta na Šolski ulici v Brestanici in zatesnili jašek.
Ob 17.13 so gasilci PGD Gora odstranili več podrtih dreves v naseljih, Rore, Gunte, Straža pri Krškem in v naselju Spodnje Dule.
Dne 29.10.2012 je ob 0.25 dežurni delavec pri Kostak Krško odstranil več podrtih dreves v naselju Veliki Trn. Dežurni je odstranil podrto drevo na relaciji Planina – Smečice in na relaciji Zabukovje-Raški Vrh-Straža pri Raki.
OBČINA SEVNICA
Dne 29.10.2012 je ob 1.49 dežurni pri CGP Sevnica odstranil podrto drevo na cesti Boštanj-Tržišče pri kraju Jelovec v občini Sevnica. Na relaciji Žabjak-Drožanje je odstranil več dreves. Dežurni pri cestnem podjetju Gradnje so na relaciji Boštanj-Laze-Telče odstranili veje in drevesa.

Danes dopoldne bo oblačno, občasno pa bo še rahlo snežilo. Popoldne se bo v zahodni Sloveniji že delno razjasnilo
Naraščanje reke Krke se bo danes predvidoma ustalilo, pri čemer bo lahko na vodomerni postaji Podbočje presegla pretok 350 kubičnih metrov na sekundo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.
Poplavljene površine ob reki Vipavi bodo sicer danes začele upadati, na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa pa se bodo danes še ohranjale. Zmanjševati se bomo pričele v prihodnjih dneh.

Včeraj je v skladu z napovedmi po nižinah dež prešel v sneg, ki se je ponekod oprijel tudi cestišč. Mnogi vodotoki so prestopili bregove, zaradi hitrega povečanja pretoka Save pa so dopoldne ročno ustavili Nuklearno elektrarno Krško (Nek). Posledice vremena so se ponekod odrazile tudi v izpadu električne energije, zaprte so bile številne ceste.

Zaradi napak na omrežju, ki sta jih povzročila težki sneg in razmočena tla so številni ostali brez električne energije. O motnjah v delovanju svojega mobilnega omrežja pa je poročal tudi mobilni operater Simobil.

Promet so ovirali predvsem snegolomi. Tudi danes ponoči okoli pol ene ure zjutraj so delavci Kostaka Krško odstranili več podrtih dreves v naselju Veliki Trn. Prav tako so dežurni okoli 1.49 uri pri CGP Sevnica odstranili prodrto drevo na cesti Boštanj – Tržišče, pri kraju Jelovec.