kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Novo mesto

Podjetja bodo še zaposlovala, tudi Krka in Akrapovič

Piše: Radio Krka/Finance

Čas objave:
03.03.2016 05:55

Možnosti za zaposlitev se napovedujejo tudi v prihodnjih mesecih. Podjetja bodo v prvi polovici tega leta potrebovala okoli 18.300 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih, kaže raziskava zavoda za zaposlovanje Napovednik zaposlovanja. Od tega naj bi se povsem na novo odprlo skoraj 3.400 novih delovnih mest.

Med dejavnostmi so najbolj optimistične druge raznovrstne poslovne dejavnosti, kamor sicer sodijo tudi zaposlovalne agencije. Ta dejavnost napoveduje 1,6-odstotno rast števila zaposlenih. Kot pojasnjujejo na zavodu, to kaže, da bodo delodajalci v delovno intenzivnih panogah še uporabljali najemanje delovne sile. Optimistični so tudi zaposlovalci v logistiki, IKT in javni upravi (vse te panoge napovedujejo 1,3-odstotno rast števila zaposlenih).

Posebej iskani so deficitarni poklici

Delodajalci bodo najpogosteje iskali kadre, ki jih na slovenskem trgu že nekaj časa primanjkuje, je pokazala raziskava zavoda.

Potrebovali bodo torej varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje, prodajalce, zidarje, komercialne zastopnike za prodajo, kuharje, strugarje ter čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike.

V novomeški farmacevtski družbi Krka ne povedo, koliko ljudi bodo zaposlili v Sloveniji, v celotni skupini Krka pa naj bi letos število zaposlenih povečali za dobre štiri odstotke, skupno število zaposlenih naj bi se dvignilo nad 11.100. Za ponazoritev: konec lanskega septembra je bilo v skupini 10.558 zaposlenih. Kot pravijo, najpogosteje iščejo farmacevte, kemike, pa tudi kadre v trženju, razvoju in raziskavah ter proizvodne delavce. 4 % več zaposlenih bo v Krki tako v Sloveniji kot v tujini.

Družba Akrapovič
v lasti Igorja Akrapoviča, ki izdeluje izpuhe za motocikle in avtomobile, je lani zaposlila okoli 60 ljudi, letos jih bo nekaj manj. Do konca leta naj bi po Akrapovičevih besedah zaposlili okoli 20 ljudi. Kot je pred časom za Revijo Manager še povedal Akrapovič, zaposlujejo predvsem varilce, razvojne inženirje in določene kadre s posebnimi znanji.