sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

roglic pogacar Ekipa24.si

Spektakularno! To bo teden za vse sladokusce, eden...

lesley-maxwell Odkrito.si

Babica razkriva: "Mladi fantje norijo za mojim ...

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Novice Šentjernej

Po sporu ob dostavi bivalnega zabojnika za šentjernejske Rome tega vrnili v Ljubljano

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2021 19:01

Civilna zaščita je na pobudo več romskih organizacij šestčlanski širši romski družini, ki ji je v ponedeljek pogorela hiša na robu Šentjerneja, danes dostavila nadomestni bivalni zabojnik, a ker se Romi z občino niso mogli zediniti, kje naj bi ga postavili, so ga vrnili v Ljubljano. Bivanje v zabojniku je sicer romska družina po sporu zavrnila.

Šentjernejski župan Jože Simončič je za STA povedal, da so sicer že ob sredinem ogledu mesta, kjer naj bi postavili zabojnik, ugotovili, da je mesto njegove postavitve, ki ga je izbrala družina, ki je po požaru ostala brez namestitve, pretesno, neprimerno in ne ustreza tako statičnim kot varnostnih zahtevam.

Ker zabojnika zaradi zelo ozke ulice v naselju danes niso uspeli postaviti, je občina predlagala postavitev na približno 50 metrov oddaljeni betonski ploščadi, a so Romi to zavrnili. Po prerekanju pa so zavrnili tudi bivanje v zabojniku in zahtevali postavitev nove hiše, je pojasnil.

Civilna zaščita je zabojnik zato odpeljala nazaj v Ljubljano, družina pa bo še naprej bivala pri sosedih, kamor se je tudi zatekla po požaru, je še povedal Simončič.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič pa je za STA dejal, da so zaradi tehničnih problemov pri postavitvi zabojnika predlagali njegovo začasno postavitev za tri tedne na bližnjem občinskem travniku, po tem obdobju pa naj bi logistično poskrbeli za njegovo postavitev ob pogorišču.


Župan po njegovih besedah potem na to ni pristal in je želel zabojnik namestiti na občinskem zemljišču, na katerem je druga romska družina zgradila betonsko ploščad za gradnjo hiše. Kako bodo zadevo rešili, za zdaj ne vedo, je še rekel Miklič.

Ob za opoldne napovedani postavitvi bivalnega zabojnika je sicer poveljnik šentjernejskega štaba civilne zaščite Boštjan Košir povedal, da naj bi ga postavili še danes in ga do večera priključili na vodovodno ter električno omrežje.

Hkrati je opozoril, da namestitev bivalnega zabojnika ovirata omejen prostor in ozka ulica. Bivalnik je bil sicer že v Šentjerneju, na mesto ob pogoreli hiši pa naj bi ga skušali dostaviti in postaviti z manjšim prevoznim vozilom, je dejal.

Miklič pa je za STA dodal, da je romska skupnost takoj po ponedeljkovem požaru začela zbirati pomoč za omenjeno socialno ogroženo družino. Pomagali ji bodo denarno in z drugo pomočjo, obljubila pa jo je tudi šentjernejska občina. Do zdaj so zbrali za približno mesec dni pomoči, v požaru poškodovano hišo pa naj bi kasneje prenovili, je še napovedal.

Gre sicer za črno gradnjo brez hišne številke, zgrajeno na občinskem zemljišču, je opozoril župan.