krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

ana nikolić Odkrito.si

Pretresljivi posnetki znane pevke

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice

Po novi kolesarski poti od Novega mesta do Straže

Piše: R.K.

Čas objave:
16.04.2022 08:23

V Mestni občini Novo mesto bo na novo zgrajenih 1,2 kilometra kolesarske poti in 6,9 kilometrov novih kolesarskih površin na območju občine Straža.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, župan Občine Straža Dušan Krštinc, direktorica Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) Ljiljana Herga in predsednik uprave podjetja CGP Martin Gosenca so v Straži podpisali pogodbo o izgradnji 8,1 kilometra nove regionalne kolesarske povezave med Novim mestom in Stražo. Gradnjo v skupni vrednosti 2,6 milijona evrov z DDV bo v višini milijon evrov sofinancirala DRSI ter v višini 0,9 milijona evrov država in Evropska unija iz Dogovora za razvoj regije JV Slovenija. Dela se bodo predvidoma začela naslednji mesec, nova kolesarska pot pa bo zgrajena v začetku prihodnjega leta.

Poleg kolesarske infrastrukture je mestoma predvidena tudi obnova ceste, gradnja javne razsvetljave ter zaščita in prestavitve komunalnih vodov. Kot je povedal župan Občine Straža Dušan Krštinc, bo izgradnja nove kolesarske poti bistveno izboljšala varnost kolesarjev v prometu in povečala dnevne migracije med Novim mestom in Stražo. V Straži se bo gradnja začela na gozdni poti v naselju Volavče in se nadaljevala po lokalni cesti Volavče–Loke–Zalog ter nato do Hruševca in centra Straže. V sklopu te investicije bo zgrajena tudi lokalna kolesarska steza mimo športnega parka Breza v smeri Dolenje Straže vse do naselja Podgora.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je poudaril, da izgradnja prinaša prvo resnejšo regionalno kolesarsko povezavo v tem delu Slovenije, ki bo s tokratno dograditvijo v dolžini 8,1 kilometra in ob upoštevanju že zgrajenih obstoječih povezav neprekinjeno povezala Novo mesto in Stražo v dolžini skoraj 11 kilometrov.

Napovedal je tudi izgradnjo novih regionalnih povezav, saj naj bi kmalu sledila izgradnja kolesarske poti v smeri Trebnjega oziroma v prvi fazi do Mirne peči, nova kolesarska pot se obeta tudi iz središča Novega mesta proti Šmarješkim toplicam in Škocjanu, poteka tudi projektiranje kolesarske povezave Novo mesto–Stopiče, trenutno pa je že v gradnji kolesarska pot Krka–Žihovo selo.