kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Ribnica

Pletarska in lončarska šola v Rokodelskemu centru Ribnica

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.11.2015 13:34

Popoldanski ustvarjalni utrip Rokodelskega centra Ribnica, v katerem ima že peto leto svoje prostore že uveljavljen Likovno izobraževalni center z likovno in kiparsko šolo, od leta 2012 dopolnjujeta tudi pletarska in lončarska šola.

Letos, šola se je začela oktobra in bo trajala do marca, imajo v prvem letniku vpisanih pet udeležencev v lončarskem in 13 v pletarskem programu, skupaj v treh letnikih pa jih je 49.
Šola je postavljena tudi s pomočjo sredstev programa Leadar »Zapisana dediščina in rokodelska ustvarjalnost«. Obe dejavnosti sodita v zakladnico rokodelskega izročila, ki je sicer prikazana na stalni razstavi v Rokodelskem centru z naslovom v Korak s časom, in se razprostira na suhorobarskem območju lokalnih skupnostih Ribnica, Kočevje, Sodražica, Loški Potok, Bloke, Dobrepolje in Velike Lašče. Odziv v šolo je presegel pričakovanja, je poudarila vodja šole Katja Žagar.

Program kontinuiranega triletnega izobraževanja poteka pod okriljem mentorjev, mojstrov rokodelstva. Svoje znanje na udeležence šole prenašajo Danica Benčina, Janko Marinč, Jože Belaj, Franc Žuk, Vili Bitorjac, Aleša Čampa, Jani Jakob in Janez Mesarič. Lončarska šola izhaja iz nekdaj močne lončarske tradicije v ribniški dolini. Danes na tem območju delujejo še lončarske in ena keramičarska družina. Mentorji lončarji so Brigita Mestek, Janez Bojc, Jakob Nosan, Janez Pogorelec, Slavica Cvetek in Janez Mesarič.

Po končnemu tretjem letniku se mnogi tečajniki zatečejo v projektni letnik. Takšen način izobraževanja naj bi omogočil ohranitev rokodelstva, saj so predvsem tiste suhorobarske in lončarske panoge, ki temeljijo na ročnem izdelovanju, najbolj ogrožene.

Katja Žagar o mentorjih


Katja Žagar o projektnem letniku


Katja Žagar o projektu