mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

1684916784-frghtsjk-66-1684916718719 Necenzurirano

"Bivši zaposleni smo največji poraženci ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

Pestra paleta dejavnosti za mlade

Piše: R.K.

Čas objave:
25.10.2021 08:35

Na novomeškem RK posebno skrb posvečajo delu z mladimi v vrtcih, šolah in na fakultetah. Zavedajo se, da so mladi s privzgojenimi humanitarnimi vrednotami močan steber celotne družbene skupnosti.

S pomočjo multimedijske produkcije na Šolskem centru Novo mesto so pripravili predstavitveni film o delu mladih, s katerim se lahko predstavijo tudi na daljavo. Film Nisi sam – delo mladih na OZ RKS NM si je možno ogledati na njihovem Youtube kanalu.

Naslovnica filma
Naslovnica filma
Arhiv OZ RKS NM

Natečaj Nisi sam – slika drobne pozornosti je nadaljevanje lanskega natečaja pisanja pisem. Z njimi so pred novim letom razveselili skoraj 5000 starejših v krajevnih organizacijah Rdečega križa. Letošnjemu pismu so dodali še pobarvanke, saj imajo veliko dobrih učinkov na mlade in starejše, umirjajo stres in odvračajo pozornost od digitalnih medijev, obenem spodbujajo ustvarjalnost in poznavanje likovne umetnosti. Pisma sprejemajo do 15. novembra na njihovem naslovu (OZ RKS NM, Ulica Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto). 

NISI SAM - slika drobne pozornosti, primer pisma
NISI SAM - slika drobne pozornosti, primer pisma
Arhiv OZ RKS NM

V sklopu dejavnosti za starejše nadaljujejo s Telefonskim družabništvom, ki so ga lani začeli z Gimnazijo Novo mesto in ga širijo na druge šole. Uvajajo dejavnost Mladi s starejšimi, kjer skupine učencev z osnovne šole povezujejo s krajevnimi organizacijami in njihovimi starejšimi. Po zaključku šolskega leta pa mladi med Humanitarnim počitniškim tednom pomagajo starejšim. 

Decembrske delavnice
Decembrske delavnice
Arhiv OZ RKS NM

Mladi za mlade so poimenovali dejavnosti, ki jih prostovoljci izvajajo za mlade. Križem kapico že leta predstavljata v vrtcu in 1. razredu prostovoljki Vlasta in Zvezdana, za 2. in 3. razred pripravljajo nove zgodbe s Srednjo vzgojiteljsko šolo. Z dijaki in študenti pripravljajo različne delavnice za vse razrede osnovne šole – od prve pomoči do delavnic s humanitarnimi vrednotami.

Upajo, da bodo krožki RK in ekipe prve pomoči na šolah spet zaživeli, preverjanja in usposabljanja so v letnem koledarju že začrtali. Nadaljujejo z različnimi humanitarnimi akcijami kot so decembrske predpraznične prireditve, Dan za spremembe in Košarica Rdečega križa.

Vrednote humanosti na OŠ Bršljin
Vrednote humanosti na OŠ Bršljin
Arhiv OZ RKS NM

V tednu Rdečega križa pripravljajo prireditev s podelitvijo priznanj in zahval za natečaj in naj prostovoljce. Že leta podeljujejo štipendije kot humanitarno pomoč, letos jo ob podpori 14 donatorjev prejema 18 mladih. Na šolah ponovno v živo poteka predstavitev krvodajalstva, upajo, da sčasoma pridobijo toliko mladih krvodajalcev, kot so jih imeli pred epidemijo. Z letovanjem otrok na Debelem rtiču v več izmenah pa poskrbijo za lepše počitniške dni zdravstveno in socialno ogroženim otrokom.

Da program lahko izvedejo, poskrbijo številni zagnani mentorji na šolah, ki vključujejo njihove dejavnosti v odprto učno okolje in privzgajajo mladim humanitarne vrednote.