jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

uvodna Svet24.si

Razkrili, kdo bo nastopil na naslednjem Super ...

luka koper, mesec Necenzurirano

Stanovanja za milijon evrov? Minister Mesec, ...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

bravo olimpija Ekipa24.si

Joj, kaj je počela evropska Olimpija! Bravo ...

IZA LOGAR na belem 12 Njena.si

Nekdanja tekmovalka MasterChefa prvič postala ...

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Novice Krško/Brežice

Označevali so najvišjo gladino reke Save

Piše: STA

Čas objave:
02.06.2020 12:51

Partnerji so v ponedeljek ob dnevu reke Save postavili nove oznake visokih voda na višini, ki jo je Sava dosegla ob poplavljanju oktobra 2010. Nameščanje preprostih oznak na objekte sporoča, kakšno moč in dinamiko imajo naše reke, jezera in morje, so poudarili na okoljskem ministrstvu.

Oznake visokih voda so ob tokratnem dnevu Save nameščali predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), ministrstva za okolje in prostor, Zveze geografov Slovenije, Mestnega muzeja Krško, gasilcev in lokalne skupnosti. Akcija sicer poteka od leta 2014, doslej pa je bilo postavljenih 55 oznak.

Pomembno sporočilo akcije je vključevanje prebivalcev ob reki s poudarkom na mladih, so izpostavili v sporočilu za javnost. Postavljanja tablic je prevzela tudi Mednarodna komisija za Savski bazen, s čimer se pobuda širi v ostala porečja Save.

Dan reke Save, ki ga obeležujemo vsako leto 1. junija, je bil proglašen leta 2007. Obeležujejo ga štiri države pogodbenice Okvirnega sporazuma o Savskem bazenu, in sicer Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Srbija.

"Reka Sava s svojo prisotnostjo omogoča razvoj gospodarskih aktivnosti, regionalnega povezovanja med narodi in na ta način prispeva k boljšemu stanju voda ter predvsem večji kakovosti življenja prebivalcev, še zlasti živečih ob reki Savi," poudarjajo na okoljskem ministrstvu.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak bo 30. junija v Brežicah gostil zasedanje Mednarodne komisije za Savski bazen, in sicer bo šlo za jubilejno zasedanje ob 15-letnici delovanja. Osrednji dogodek bo podpis memoranduma za delovanje sistema zgodnjega opozarjanja pred poplavami v porečju Save (SFFS), ki so ga vzpostavili na Arsu.

Po navedbah ministrstva gre za najbolj napreden sistem v mednarodnih porečjih na globalni ravni. Z dejavno uporabo tega orodja se lahko zmanjša tveganja pred poplavami in sušami ter poveča varnost bivanja, trajnostne rabe vodnih virov, plovbe in pridelave hrane.