sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

lesley-maxwell Odkrito.si

Babica razkriva: "Mladi fantje norijo za mojim ...

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Novice Brdo pri Kranju

Omejitve v gostilnah, trgovinah, prepovedano druženje

Piše: STA

Čas objave:
06.11.2021 08:22

Vlada je včeraj znižala starostno mejo za izpolnjevanje pogoja PCT, učenci se bodo kmalu pogosteje samotestirali, v gostinskih lokalih pa bo možna strežba le za mizo, in sicer med 5. in 22. uro, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Začasno se zapirajo nočni lokali, začasno pa bo prepovedano tudi zbiranje, razen v ožjem družinskem krogu.

Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, nov režim testiranja v šolah pa teden pozneje. Medtem ko je bilo izpolnjevanje PCT (preboleli, cepljeni in testirani) doslej obvezno za starejše od 15 let, bo po novem za starejše od 12 let. Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z dokazilom PCT, je na novinarski konferenci po seji vlade med drugim dejal Poklukar.

V trgovinah bo moralo biti za vsakega obiskovalca zagotovljenih najmanj 10 kvadratnih metrov površin. Ob vhodu v trgovino bo moralo pisati, koliko ljudi se lahko naenkrat nahaja v trgovini, je dejal Poklukar. Ob tem je dodal, da maske iz blaga ne bodo več dovolj, potrebne bodo kirurške ali maske tipa FFP2.

Poklukar je na novinarski konferenci po petkovi večerni seji vlade na Brdu pri Kranju poudaril, da šole ostajajo odprte. Bodo pa učenci in dijaki s 15. novembrom začeli samotestiranje v šolah trikrat tedensko. Vsakomur bo pripadalo 15 testov na mesečni ravni. Pri cepljenih otrocih se presejalno testiranje s samotesti ne bo izvajalo. Če dobijo simptome okužbe, se morajo oglasiti pri zdravniku.

Na javnih kulturnih in športnih prireditvah bodo lahko obiskovalci le na fiksnih sediščih z razdaljo, med njimi bo moralo biti eno sedišče prazno. Izpolnjevati bodo morali pogoj PCT in nositi maske. Glede izvajanja verske svobode pa bo veljalo, da je kolektivno uresničevanje verske svobode dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo PCT, nositi morajo maske in zagotavljati 1,5 metra medsebojne razdalje.

Kritje stroškov hitrih antigenskih testov bo ponovno prevzel nase državni proračun. Bodo pa izvajalci testiranja od države po novem lahko za opravljen hitri test in storitev zahtevali povračilo v višini sedmih evrov, doslej je bila ta meja 12 evrov.

V javni upravi bodo delo v največji možni meri organizirali od doma, je povedal minister. To priporoča tudi za delo v vseh ostalih organizacijah.

Poklukar je poudaril, da glede na trenutno epidemiološko situacijo brez omejitev javnega življenja ne bo šlo. "Naslednji tedni bodo težki, zdravstvo bo na preizkušnji. Edini učinkoviti ukrep je cepljenje, sprejeti ukrepi pa le blažijo pritisk na bolnišnice," je dodal.


Razmere v zdravstvu so po ministrovih besedah alarmantne. "Ukrepi, ki smo jih sprejeli, so ukrepi, za katere smo na koncu skupaj s stroko menili, da bodo imeli hiter učinek na epidemijo," je dejal minister in dodal, da so ukrepi hkrati sprejemljivi "glede na stanje duha v družbi".

Pri tem je potrdil, da je bil na mizi tudi predlog popolnega zaprtja družbe. A verjame, da so našli ukrepe, ki prinašajo kratkotrajne, hitre učinke, ki bodo v naslednjih mesecih zmanjševali pritisk na zdravstvo.

Direktor NIJZ Milan Krek pa je dodal, da je zaprtje javnega življenja "huda zadeva". Zato so iskali nove pristope in ukrepe, pri čemer naproša ljudi, naj jih upoštevajo in izvajajo, saj so tudi v izogib zaprtju družbe.

Prek Twitterja se je oglasil tudi predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da so za vlado življenja državljanov in njihovo zdravje na prvem mestu, nato pa gospodarstvo.

Poklukar je tudi komentiral ugibanja, ali bodo morali covidne bolnike zaradi prezasedenih bolnišnic peljati na zdravljenje v tujino. Dejal je, da spremljajo tudi situacije v tujini, v prihodnjem obdobju pa ne bo nikomur lahko, zato so v kontaktu z vsemi sosednjimi državami in z njimi sodelujejo.

Glede cepljenja je Poklukar povedal, da je z vsemi zdravstvenimi domovi, kjer so bile opažene težave pri izvajanju in dostopu do cepljenja proti covidu-19, govoril in dobil zagotovila, da bodo zadeve uredili. Tako ga veseli odziv v zadnjih dneh za cepljenje proti covidu-19. Ob tem je znova pozval ljudi, naj se cepijo.

Krek je dodal, da je v skladiščih NIJZ trenutno na zalogi več kot 700.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Ob tem bodo prejeli še dodatne odmerke, ovir pri dobavi pa po njegovih besedah ni.

Vlada je v petek dala tudi soglasje k doseženemu dogovoru s sindikati v zdravstveni negi, kar po besedah Poklukarja za zaposlene v zdravstveni negi pomeni višje plače. Dejal je, da so pogajanja s sindikati potekala na izredno visokem nivoju, rezultate pogajanj pa bodo predstavili skupaj ob podpisu dogovora.