papež frančišek Svet24.si

Hrvaško glasilo nacionalistov s sramotno ...

Tina Bregant Svet24.si

S to izjavo je v času pandemije razburila nova ...

ustanovni-kongres-stranke-demokrati, anze-logar Necenzurirano

Trepljali so Hana in šli k Prebiliču. Ko stavijo...

franc rode papez francisek Reporter.si

Hvalisanje kardinala Rodeta o stikih s prijateljem...

Novak Đoković Ekipa

Novak Đoković šokiral z izjavo po porazu: ...

princ-william Njena.si

Princ William na papeževem pogrebu z vlogo ...

Naslovna piknik Svet24.si

S temi triki bo vaš piknik popoln

Novice

Okusno in brez odpadkov: ideje iz šolske kuhinje

Piše: Razvojni center Novo mesto

Čas objave:
24.04.2025 11:40

Ste vedeli, da ljudje vsako leto zavržemo ogromno hrane. V smeti tako roma veliko sadja, zelenjave, kruha in drugih živil, ki so še vedno dobra, a jih zavržemo, ker niso več čisto sveža ali pa jim je potekel rok. V okviru slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, je Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, skupaj z Osnovo šolo Drska organizirala kuharsko delavnico. Namen delavnice je bil mladim približati problematiko zavržene hrane in jih spodbuditi k razmišljanju o trajnostnih prehranskih navadah.

Učenci so iz zrelih banan in suhega kruha pripravili dva preprosta, a okusna obroka. Ob tem so skozi pogovor in praktično delo spoznavali, zakaj je pomembno, da hrano porabimo premišljeno in kako lahko tudi doma preprečimo nastanek odpadkov. Skozi delavnico so bile predstavljene vsebine Evropskega zelenega dogovora, ki med drugim poudarja pomen zmanjševanja količine zavržene hrane, trajnostnega prehranskega sistema in odgovornega ravnanja z viri. Skupaj lahko prispevamo k majhnim, a pomembnim korakom k zeleni prihodnosti.

Pomembno je, da se naučimo, kako hrano bolje porabimo in ne zavržemo tistega, kar je še vedno dobro. Iz zrelih banan lahko pripravite odličen bananin kruh, iz starega kruha kruhove cmoke, pohane šnite ali drobtine, iz zmehčanih jabolk pa nastane okusen kompot. S pametnim načrtovanjem obrokov in malce ustvarjalnosti lahko vsak od nas prispeva k bolj trajnostnemu vsakdanu.

Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, saj po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na svetovni ravni na leto zavržemo 30 % pridelane hrane. V Evropski uniji zavržemo kar 20 % vse hrane, ki je bila pridelana za namen prehrane ljudi. V Sloveniji vsako leto zavržemo okoli 140 tisoč ton hrane, s tem pa tudi več sto milijonov kubičnih metrov vode, denarja in porabljene energije. Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada RS v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane, največ odpadne hrane pa nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %.