primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Črnomelj, Metlika

Okusi Bele krajine: na sončni strani krožnika

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.08.2015 16:06

Turistično informacijski centri v Beli krajini so se lani odločili, da bodo v letu 2015 več poudarka namenili belokranjski kulinariki. Sklicali so sestanek z gostinci, ki so bili navdušeni za skupni projekt, timsko delo in povezovanje. Cilj je bil izoblikovati kulinarično-turistični produkt »Okusi Bele krajine« in obiskovalcem predstaviti tradicionalne belokranjske jedi pripravljene na sodoben način.

Pod omenjenim imenom se skriva deset značilnih belokranjskih jedi: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenček na ražnju.

Do sedaj se je projektu pridružilo sedem belokranjskih gostiln oziroma restavracij. V projektu sodelujejo Gostilna Műller, Restavracija Štajdohar, Gostilna Pezdirc, Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Gostilna Badovinac in Hotel Bela krajina. Pri snovanju projekta je bil v veliko pomoč priznani kuharski strokovnjak Tomaž Vozelj.

Prvič so projekt javnosti predstavili na prireditvi Jurjevanje v Beli krajini. Na stojnicah je potekala priprava izbranih jedi. Obiskovalec, ki je želel poskusiti vzorec določene jedi, je kupil bon v vrednosti 1 evro in z njim poravnal degustacijo. Odziv med obiskovalci je bil izredno dober in pozitiven, tako da so dobili še večji zagon in razlog, da s projektom nadaljujemo naprej.


V soboto, 22. avgusta, so projekt predstavili tudi na Črnfestu v Črnomlju, tokrat na nekoliko drugačen način. Obiskovalci so kupili bon v vrednosti 10 evrov in lahko belokranjske specialitete neomejeno degustirali, kolikor so želeli. Tudi ta način je pokazal kot uspešen, saj so gostinci v dobri uri morali odprto »kuhno« zapreti. Pojedlo se je vse do zadnjega grižljaja.

Vsi trije belokranjski TIC-i in gostinci projekt samozavestno peljejo naprej. Po vsej verjetnosti jih boste srečali na Mladi portugalki v Metliki, Praznovanju jeseni v Semiču, decembra v vasi Krupa na ogledu jaslic v Judovski hiši… Projekt Okusi Bele krajine imajo v načrtu predstaviti tudi v Ljubljani in po drugih slovenskih večjih mestih, pa tudi v sosednji Hrvaški.